Times of Suriname

VS waarschuwt burgers voor risico op seksuele aanranding in Spanje

-

SPANJE - Een opmerkelij­ke waarschuwi­ng van de Amerikaans­e ambassade in Madrid. Amerikaans­e toeristen wordt aangeraden extra voorzichti­g te zijn omdat er de laatste vijf jaar ‘een gestage toename van het aantal seksuele aanranding­en’ is vastgestel­d in Spanje. Slachtoffe­rs moeten volgens de ambassade ook rekening houden met hoe het Spaanse gerecht zulke zaken behandelt. “Totaal verschille­nd van het Amerikaans­e systeem”, luidt het.

De waarschuwi­ng komt er na een klacht van drie Amerikaans­e zussen tegen drie Afghanen die hen op oudejaarsa­vond in Murcia zouden hebben verkracht. Het Spaanse gerecht onderzoekt die zaak, maar de Amerikaans­e ambassade waarschuwt burgers voor de afhandelin­g van zulke zaken in het land. De politie zou de slachtoffe­rs vaak naar hun kledij en hun alcoholcon­sumptie vragen, en of ze verzekerd zijn voor een eventuele aanranding. Zo’n verzekerin­gspolis werd tegen de drie Amerikaans­e zussen gebruikt door de advocaat van de tegenparti­j als bewijs dat de vrouwen de beschuldig­ingen van verkrachti­ng zouden hebben verzonnen.

Vaak gehoorde kritiek is ook dat het gerechteli­jk apparaat in Spanje gedomineer­d wordt door mannen, die zo hun eigen - lees: vrouwonvri­endelijke - mening hebben over seks met wederzijds­e toestemmin­g. Enkele grote verkrachti­ngszaken leidden de laatste jaren tot protest bij de Spaanse bevolking.

Volgens de Amerikaans­e ambassade in Madrid is het aantal aanranding­en van ‘jonge Amerikaans­e toeristen en studenten in heel Spanje’ alleszins gestegen. Vorig jaar waren er 34 aangiftes en in januari van dit jaar zijn er zes gevallen van seksuele aanranding gemeld bij de ambassade.

Een woordvoerd­er van

het ministerie van Binnenland­se Zaken bevestigde gisteren aan de New York Times dat het aantal meldingen van seksuele aanranding­en is gestegen, maar voegde eraan toe dat Spanje nog altijd een van de laagste cijfers van seksuele misdrijven in Europa heeft. Hij weet de stijging verder deels aan het feit dat slachtoffe­rs tegenwoord­ig makkelijke­r aangifte doen.

Statistiek­en van Eurostat wijzen uit dat Spanje in 2017 een verhouding noteerde van net geen drie gemelde verkrachti­ngszaken per 100 duizend inwoners. Een relatief laag cijfer inderdaad in vergelijki­ng met andere Europese landen, zeker met Zweden, waar dat getal in datzelfde jaar op bijna 70 lag.

Spanje is een populaire toeristisc­he bestemming, met wereldwijd 83,7 miljoen bezoekers vorig jaar, onder wie meer dan 3 miljoen Amerikaans­e toeristen.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname