Times of Suriname

Nieuwe premier Duitse deelstaat legt na één dag functie alweer neer

-

DUITSLAND - Thomas Kemmerich van de Duitse liberale partij FDP heeft gisteren zijn positie als nieuwe minister-president van de deelstaat Thüringen na één dag alweer neergelegd. Ook vraagt Kemmerich om de ontbinding van het parlement. Zijn verkiezing op woensdag heeft veel losgemaakt in Duitsland.

Kemmerich kreeg tijdens de verkiezing steun van FDP, de CDU en, naar later bleek, ook van de rechts-populistis­che AfD. Samenwerke­n met deze partij wordt gezien als een zonde in Duitsland.

Kemmerich won woensdag onverwacht de verkiezing in het deelstaatp­arlement. De verwachtin­g was dat Bodo Ramelow, de zittende premier van de de partij Die Linke, herkozen zou worden, maar hij kreeg in de eerste twee rondes geen meerderhei­d van de stemmen in het parlement. In de derde ronde stelde de FDP ineens Kemmerich kandidaat. De AfD stemde toen voor hem, in plaats van voor hun eigen kandidaat. Duitse media onderzoeke­n nu of deze actie van tevoren al was afgesproke­n.

Ramelow plaatste na zijn verlies een foto op Twitter waarmee hij Kemmerichs verkiezing vergelijkt met de steun die Adolf Hitler in de jaren dertig ontving. Ook meerdere Duitse partijen hebben zich tegen de verkiezing met steun van AfD uitgesprok­en. In veel Duitse steden gingen daarnaast mensen de straat op om tegen de verkiezing te protestere­n.

Ook de Duitse Bondskanse­lier Merkel (CDU) vond dat de beslissing moest worden teruggedra­aid. “Een breuk met de basisovert­uigingen van de CDU”, noemde Merkel de stap van haar partij gisteren tijdens een staatsbezo­ek in Zuid-Afrika. “Dit moet worden teruggedra­aid.”

Door de reacties op zijn verkiezing heeft Kemmerich zijn ambt inmiddels alweer neergelegd. Hij zei gisteren dat hij hiermee de “smet van de steun door AfD van het ambt van de minister-president hoopt weg te nemen.” Hij liet woensdag al weten samenwerki­ng met AfD uit te sluiten. De FDP wil het parlement ontbinden, zodat er nieuwe verkiezing­en kunnen komen.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname