Times of Suriname

Brand in Zweedse mijn: 130 mensen uit ondergrond­se Vaste huurmoorde­naar van Pablo Escobar overleden aan kanker schuilkame­rs gered

-

COLUMBIA - John Jairo Velásquez Vásquez (57), één van de meest gevreesde Columbiaan­se moordenaar­s, is gisteren overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldden Columbiaan­se media. De man, die bekend stond als Popeye, werkte als huurmoorde­naar voor de beruchte drugsbaron Pablo Escobar en bracht zeker 300 mensen om het leven. Velásquez overleed in een ziekenhuis in de Columbiaan­se hoofdstad Bogota.

Popeye was in de jaren tachtig en negentig betrokken bij de dood van nog eens 3000 mensen. Hij zat al een celstraf uit van 22 jaar, kwam vrij en moest in 2018 weer de cel in. In december vorig jaar werd hij opgenomen in het ziekenhuis vanwege uitgezaaid­e kanker.

Velásquez was belangrijk voor het Medellínka­rtel van Escobar, die zelf is doodgescho­ten in 1993. Zo was Popeye bijvoorbee­ld betrokken bij een aanslag op een vliegtuig die aan 110 mensen het leven kostte. Daarnaast bekende hij onder meer 257 moorden en de ontvoering in 1988 van de latere Columbiaan­se president Andrés Pastrana. De voormalige huurmoorde­naar zei eerder in een interview graag lezingen te willen geven aan jongeren om ervoor te zorgen dat zij niet hetzelfde pad op zouden gaan als hij.

(De Telegraaf)

ZWEDEN - In een mijncomple­x in het Zweedse Garpenberg heeft een machine vuur gevat op 852 meter diepte. De 130 werknemers onder de grond moesten vluchten naar schuilkame­rs, maar waren snel in veiligheid. Dat heeft manager Jenny

Gotthardss­on van uitbater Boliden gezegd op een persconfer­entie.

Kort voor 14.00 uur gistermidd­ag werd alarm geslagen wegens rookontwik­keling in de mijn. Volgens de politie is het niet duidelijk of de machine is blijven branden. De situatie is nu onder controle en er is ook geen brand meer, zegt het bedrijf.

De 130 werknemers in de mijn waren na 20 minuten allemaal op veilige plaatsen in de mijn. Ze worden naar boven gehaald. Een werknemer ademde rook in en werd opgevolgd door de hulpdienst­en. De mijn in Garpenberg is de oudste van Zweden. Ze is al operatione­el sinds de dertiende eeuw. De zink- en zilvermijn ligt 180 kilometer ten noordweste­n van Stockholm.

(HLN)

 ??  ?? John Jairo Velásquez Vásquez meer bekend als Popeye. (Foto: Het Nieuwsblad)
John Jairo Velásquez Vásquez meer bekend als Popeye. (Foto: Het Nieuwsblad)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname