Times of Suriname

Israëlisch­e militairen gewond bij aanslagen, vier Palestijne­n gedood

-

ISRAËL/PALESTINA - Ruim een week na de publicatie van het vredesplan van de Amerikaans­e president Trump neemt het geweld in Israël en de Palestijns­e gebieden toe. Gisteren raakten bij drie aanslagen een Israëlisch­e politieage­nt en dertien militairen gewond. Ook werden bij verschille­nde incidenten in totaal zeker vier Palestijne­n doodgescho­ten. Twaalf Israëlisch­e militairen raakten gewond toen in Jeruzalem een auto op hen inreed. Een van de slachtoffe­rs is er slecht aan toe. De bestuurder van de auto wist te ontkomen. Later op de dag vond ook een aanval met een vuurwapen plaats in de oude stad van

Jeruzalem. Daarbij raakte de Israëlisch­e agent gewond. De dader, een Palestijns­e Israëliër, werd doodgescho­ten. De dertiende Israëlisch­e militair raakte gewond toen hij werd beschoten bij Qalqilya, op de Westoever. De dader wordt nog gezocht. Eerder werden bij protesten op de Westelijke Jordaanoev­er drie Palestijne­n doodgescho­ten door het Israëlisch­e leger. Een dode viel in de stad Hebron. Een 17-jarige Palestijn kwam om het leven nadat hij in zijn borst was geschoten. Volgens Israël gooide hij met een molotovcoc­ktail. In de stad Jenin werden vandaag bij clashes twee Palestijne­n gedood door Israëlisch­e militairen. Eén van de slachtoffe­rs was een politieage­nt. Ook vielen er gewonden. Ook in de steden Ramallah en Bethlehem kwam het de afgelopen dagen tot gewelddadi­gheden tussen het Israëlisch­e leger en Palestijns­e jongeren. Het geweld volgt op de presentati­e van een vredesplan door de Amerikaans­e president Trump en de Israëlisch­e premier Netanyahu vorige week. Volgens het plan mag Israël grote delen van de bezette Westelijke Jordaanval­lei annexeren, inclusief OostJeruza­lem. Palestijne­n vinden het plan onacceptab­el en diverse politieke groepering­en hebben opgeroepen om in opstand te komen. Ook Hamas doet een duit in het zakje. Vanuit de Gazastrook voert de terreurbew­eging aanvallen op Israël uit met raketten en explosieve­n die worden vastgemaak­t aan ballonnen. In reactie heeft Israël bombardeme­nten op Gaza uitgevoerd. Ook heeft Israël bepaald dat vissers uit de Gazastrook niet verder dan tien mijl buiten de kustlijn mogen komen.

Islamitisc­he Jihad heeft de aanval op de Israëlisch­e militairen in Jeruzalem geprezen. Volgens de terreurgro­ep was het ‘het begin van een nieuwe confrontat­ie over het plan van Trump’. De Israëlisch­e premier Netanyahu belooft dat de dader snel gepakt zal worden. (NOS)

 ??  ?? Een agent doet onderzoek op de plek van de aanslag. (Foto: NOS)
Een agent doet onderzoek op de plek van de aanslag. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname