Times of Suriname

Nike komt met aangepaste recordscho­en van Kipchoge

-

ATLETIEK - Een aangepaste versie van de schoenen waarmee Eliud Kipchoge in oktober als eerste atleet een marathon onder twee uur liep, zal komende zomer op de markt komen. Volgens fabrikant Nike voldoet deze versie aan de nieuwe regels van de internatio­nale atletiekbo­nd World Athletics.

Afgelopen vrijdag bepaalde World Athletics dat schoenen waarvan de zool dikker is dan 40 millimeter en met meer dan één (verende) carbonplaa­t verboden zijn.

Kipchoge gebruikte vorig jaar bij zijn geslaagde recordpogi­ng in Wenen een prototype van de Alphafly NEXT die niet aan die regels voldeed. Nike zegt nu dat het zijn schoen zo heeft aangepast dat deze wel legaal zou zijn. “We zijn blij dat de Vaporfly en de Alphafly NEXT legaal blijven”, meldt Nike in een verklaring. “We blijven met World Athletics in gesprek over de nieuwe regels.”

Door de nieuwe versie van de Alphafly NEXT op de markt te brengen, voldoet Nike met de schoen aan een andere regel die World Athletics vorige week invoerde. Vanaf 30 april mogen atleten in wedstrijde­n alleen nog schoenen gebruiken die al minimaal vier maanden voor iedereen beschikbaa­r zijn. De nieuwe schoenen van Nike zorgen al maanden voor veel records en daardoor voor veel onrust in de atletiekwe­reld. Ze zouden volgens critici voor een te groot voordeel zorgen en de integritei­t van de sport in gevaar brengen.

(Nusport)

 ??  ?? Borussia Dortmund grijpt naast vijf miljoen, omdat Ousmane Dembélé maar 74 wedstrijde­n heeft gespeeld in plaats van 75. (Foto: AD)
Borussia Dortmund grijpt naast vijf miljoen, omdat Ousmane Dembélé maar 74 wedstrijde­n heeft gespeeld in plaats van 75. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname