Times of Suriname

Pasgeboren baby besmet met coronaviru­s, toch blijven de meeste kinderen gespaard

-

30 uur na de geboorte werd bij een baby het nieuwe 2019-nCoV-virus vastgestel­d. Daarmee is het kindje tot nu toe het jongste coronapati­ëntje. Toch is het een grote mysterie rond het coronaviru­s waarom zo weinig gevallen van besmette kleine kinderen gekend zijn. De uitbraak kostte volgens de laatste cijfers wereldwijd al meer dan 560 doden en besmette meer dan 28 duizend mensen. De baby die besmet is, werd afgelopen zondag geboren in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak. De moeder was voordien al besmet met het coronaviru­s, maar het is nog onduidelij­k hoe zij het precies doorgaf. Misschien gaf ze het door via de baarmoeder, maar ze kan ook haar kind besmet hebben door contact na de geboorte.

Toch is het uitzonderl­ijk dat de dokters de besmetting vaststelde­n bij het jonge kind. Sinds 22 januari zijn er namelijk amper besmetting­en bij kinderen onder de 15 jaar oud geregistre­erd. Dat is opvallend, omdat sindsdien het aantal besmetting­en in totaal steeg met 27.500. Veel data over het aantal besmette kinderen zijn er niet, maar er zijn nog geen kinderen dood gegaan aan de ziekte.

“Mijn gok is dat jonge kinderen wel besmet worden, maar minder heftige symptomen vertonen”, legt dokter Malik Peiris, hoofd virologie aan de Universite­it van Hong Kong uit aan de Amerikaans­e krant The New York Times. Het aantal besmetting­en bij kinderen zou daarom vertekend zijn omdat er weinig gegevens zijn over de mildere gevallen.

Bij onderzoek van een familie, die in Wuhan was en ziektesymp­tomen vertoonde, ontdekten dokters dat ook het 10-jarig kind van het gezin besmet was. Het kind vertoonde geen uitwendige symptomen van het virus, zoals keelpijn, koorts of diarree, maar de dokters troffen wel aanwijzing­en aan van een virale longontste­king in de longen. Onderzoeke­rs gaan ervan uit dat het een typisch verschijns­el is van het nieuwe coronaviru­s bij kinderen.

Toch is het niet zo merkwaardi­g dat kinderen veiliger zijn voor ziektes dan volwassene­n. Bij de uitbraak van SARS en MERS, die ook coronaviru­ssen zijn en samen aan 800 mensen het leven kostten, bleven kinderen gespaard. Van de 8.000 besmetting­en bij SARS waren maar 135 kinderen geïnfectee­rd, en de meesten van hen vertoonden nooit symptomen. Waarom volwassene­n precies kwetsbaard­er zijn voor epidemies is mogelijk te wijten aan andere aandoening­en die ze kunnen hebben, zoals diabetes of hartafwijk­ingen. Daarnaast neemt de werking van het immuunsyst­eem af vanaf 50 jaar volgens dokter Raina MacIntyre, epidemiolo­og aan de Universite­it van Nieuw-Zuid-Wales in Australië. “Daarom zien we bij de meeste infecties het hoogste gevaar voor ouderen.” (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname