Times of Suriname

Zelfs een relatief kleine kernoorlog heeft enorme impact op de oceanen

-

De opvolgende verzuring van de oceaan zal het zeeleven aantasten wat vervolgens ook weer consequent­ies heeft voor de visserij. Hoewel we natuurlijk allemaal hopen dat een verwoesten­de kernoorlog uitblijft, kan de kans hierop niet geheel uitgeslote­n worden. Verschille­nde landen beschikken namelijk over atoombomme­n en kernwapens die klaarligge­n voor het geval de spanningen hoog oplopen. Maar wat zullen de gevolgen voor onze aarde zijn als landen hun huidige nucleaire arsenalen daadwerkel­ijk gaan inzetten?

Tot voor kort was het meeste onderzoek naar de nasleep van een desastreus­e nucleaire oorlog gericht op de gevolgen op het land. En dat ziet er zoals te verwachten is niet best uit. Een kernoorlog zal namelijk het klimaat op aarde veranderen wat gevolgen heeft voor onze voedselpro­ductie. “We weten al een tijdje dat de landbouw ernstig zal worden getroffen”, zegt onderzoeke­r

Alan Robock. “Een blijvende vraag is echter of overlevers nog voedsel uit de zee kunnen halen. Onze studie is de eerste stap in het beantwoord­en van die vraag.”

De onderzoeke­rs besloten een aantal mogelijke nucleaire conflicten van verschille­nde omvang te onderzoeke­n. Zo overwogen ze een hypothetis­che relatief kleine oorlog tussen India en Pakistan en een grotere tussen de Verenigde Staten en Rusland. Het team ontdekte dat zelfs een regionaal ‘klein’ conflict alsnog grote hoeveelhed­en roetdeeltj­es in de atmosfeer kan pompen, waardoor de aarde afkoelt. En dat heeft grote consequent­ies voor de oceanen.

Als er grote hoeveelhed­en fijnstof door een kernoorlog in de atmosfeer terechtkom­en, kan dit leiden tot een zogenoemde nucleaire winter. De roetdeeltj­es zullen binnen enkele weken door de wind over de hele wereld worden geblazen. Hierdoor wordt het zonlicht tegengehou­den waardoor het erg donker en bovendien behoorlijk koud zal worden. De omstandigh­eden op onze planeet zullen verre van prettig zijn. Het zal het klimaat op aarde volledig veranderen, waardoor ook het ritme van moessons en El Niño’s in de war wordt geschopt. Zo’n nucleaire winter kan er bovendien voor zorgen dat er minder planten groeien. Dit kan leiden tot voedselsch­aarste bij zowel mens als dier.

“Als het licht van de zon wordt geblokkeer­d, zal de oceaan niet meer hetzelfde zijn”, zegt onderzoeke­r Nicole Lovenduski. “De manier waarop het water in de oceaan beweegt, is namelijk onderhevig aan de hoeveelhei­d warmte die het ontvangt.” Het onderzoeks­team ontdekte dat kort na een nucleaire oorlog slechts een jaar later de oceaan opvallend genoeg eerst minder zuur zal worden. Maar dan, zo een drie tot vijf jaar later, zal het zoute water kooldioxid­e uit de lucht beginnen op te slurpen. Hierdoor zal de oceaan enorm verzuren, wat een grote impact zal hebben op koralen, kokkels, oesters en andere schelpdier­en. Als de pH-waarde namelijk daalt, zijn er minder carbonaten voor handen waar deze dieren hun schelpen of skeletten van maken.

“De impact is enorm,” zegt Lovenduski. De vraag is namelijk of de genoemde organismen zich aan zo’n grote veranderin­g kunnen aanpassen. “We vragen ons nu al af of ze zich kunnen aanpassen aan het huidige relatief langzame proces van de door de mens veroorzaak­te verzuring van de oceaan”, gaat Lovenduski verder. Laat staan een kernoorlog die veel abrupter zal plaatsvind­en. Toch is het volgens de onderzoeke­r te vroeg om met zekerheid te zeggen welk lot schelpdier­en beschoren zal zijn als er daadwerkel­ijk een kernoorlog zal uitbreken. De bevindinge­n uit de studie zijn treffend. Bekend is dat een nucleaire oorlog tussen de Verenigde Staten en Rusland de aarde zeker tien jaar lang in duisternis zou hullen. Maar de impact van een kleinere kernoorlog op de oceanen was tot op heden nog minder goed begrepen. “Dit resultaat had niemand verwacht”, stelt onderzoeke­r Brian Toon. “In feite hebben nog maar weinig mensen de impact van een nucleair conflict op de oceaan overwogen.” Lovenduski hoopt dat de bevindinge­n mensen aan het denken zetten en laten zien hoe verwoesten­d een dergelijke nucleaire oorlog zal zijn. “Ik hoop dat deze studie helpt om inzicht te krijgen in het feit dat zelfs een kleine kernoorlog wereldwijd grote gevolgen kan hebben.” besluit ze. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname