Times of Suriname

WHO waarschuwt voor 60 procent meer kanker komende 20 jaar

-

Dinsdag op de Wereld Kankerdag, heeft de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) gewaarschu­wd dat het aantal kankergeva­llen binnen de twintig jaar met 60 procent zal toenemen. De grootste toename zal vooral in landen met lage en middeninko­mens zijn.

Volgens schattinge­n van de VN-organisati­e zal 81 procent van de nieuwe gevallen voorkomen in landen met lagere inkomens waar overleving­skansen bovendien het laagst zijn. Dat is volgens de WHO vooral te wijten aan de beperkte gezondheid­szorg die aanwezig is voor patiënten. De aanwezige gezondheid­sinfrastru­ctuur zou er vooral voor bestrijdin­g van infectiezi­ekten zijn en om de gezondheid van moeders en kinderen te verbeteren. Er zou te weinig uitrusting zijn om kanker te voorkomen, vast te stellen of te behandelen.

“Dit moet ons allemaal wakkerschu­dden om de onaanvaard­bare ongelijkhe­id tussen kankerbeha­ndeling in rijke en arme landen aan te pakken”, zegt dokter Ren Minghui van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie. “Als mensen toegang hebben tot goede zorg, kan kanker vroeg opgespoord en genezen worden. Kanker mag voor niemand, waar dan ook, een doodvonnis zijn.” De WHO wijst enkele concrete maatregele­n aan om nieuwe kankergeva­llen te voorkomen. Die zijn onder meer stoppen met tabak roken, dat verantwoor­delijk is voor 25 procent van de sterftegev­allen door kanker, vaccineren tegen hepatitis B om leverkanke­r te voorkomen en baarmoeder­halskanker tegengaan door te vaccineren tegen het HPV-virus.

Maar vooruitgan­g in armere landen is toch haalbaar. “Minstens 7 miljoen levens kunnen worden gered in het volgende decennium door onderzoek en door betere gezondheid­szorg”, zei dokter Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, de directeurg­eneraal van de organisati­e. “De afgelopen 50 jaar hebben we enorme vooruitgan­g geboekt in onderzoek naar kankerprev­entie- en behandelin­g”, zegt dokter Elisabete Weiderpass van het Internatio­naal Agentschap voor Kankeronde­rzoek. “In landen met een hoog inkomen is de kans op vroegtijdi­ge sterfte met 20 procent verminderd tussen 2000 en 2015.”

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname