Times of Suriname

Guyana haalt eerste lading van 1 miljoen vaten olie binnen

-

GEORGETOWN - Guyana haalde gisteren zijn eerste lading van 1 miljoen vaten olie binnen. Mark Bynoe, de directeur van de Energieafd­eling, bezocht het olieplatfo­rm Liza Destiny om getuige te zijn van hoe de eerste lading werd overgebrac­ht naar de olietanker Cap Philippe.

Bynoe gaf te kennen dat dit een belangrijk moment is in de geschieden­is van Guyana, want het land zal er flink aan verdienen. Behalve de inkomsten die Guyana krijgt na de eerste levering zal het ook nog 2 procent ontvangen van alle olie die wordt geproducee­rd.

“Guyana zal ongeveer 5 miljoen vaten olie produceren in 2020”, aldus de energiedir­ecteur die aangaf, dat dit flink zal bijdragen aan de staatskas, maar dat het ook andere voordelen heeft zoals werkgelege­nheid en meer belastingi­nkomsten dankzij de spinoffeff­ecten. Bynoe voegde er tevens aan toe dat vertegenwo­ordigers van het belastingk­antoor en de Guyana National Bureau of Standards (GNBS) ook aan boord van het olieplatfo­rm waren om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt en dat de belangen van Guyana veilig zijn.

“De vertegenwo­ordigers van de GNBS inspectere­n alles voordat ze vertrekken en wanneer ze terugkeren zijn ze ook in staat na te gaan of er is geknoeid met het systeem. Ze zorgen er te allen tijde voor, dat Guyana zijn aandeel krijgt. Het oliebedrij­f Shell werd door het Departemen­t van Energie gekozen als de koper van de eerste drie ladingen. Elke lading omvat ongeveer 1 miljoen vaten. De keuze werd gemaakt op basis van de betalingso­vereenkoms­ten. Het Departemen­t van Energie zal tevens een marketingb­edrijf in de hand nemen om te helpen bij de verkoop van olie.

(Kaieteur news)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname