Times of Suriname

Landbouwpr­oject ABOP wordt uitgebreid

-

PARAMARIBO - Na een succesvoll­e eerste en tweede fase is de derde fase van een landbouwpr­oject in het district Sipaliwini te Langu van start gegaan. Hierbij is de grond tot 25ha uitgebreid en beplant.

In september 2016 is de Algemene Bevrijding­s- en Ontwikkeli­ngspartij (ABOP) met het project gestart. In de testfase werd 1ha terrein ontbost en met banaan en pomtayer beplant. Begin 2017 vond de eerste oogst plaats. Hierna is 10 ha opengegooi­d en werd cassave geplant en met hooglandri­jst geëxperime­nteerd. Nu in de derde fase is uitgebreid naar 25 ha.

Op deze manier verschaft ABOP werkgelege­nheid aan 50 Surinamers, die nu in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. De mensen die op de landbouwgr­ond werken, worden volledig uit de opbrengste­n betaald, meldt ABOP in een persberich­t.

Na de oogst wordt rijst gemalen en aan de lokale bevolking verkocht. Cassave wordt nu verwerkt tot kwak. De cassave wordt eerst geweekt, geraspt en gedroogd. Daarna wordt de kwak gebakken totdat het water uit de korrels is verdampt. Deze worden verpakt en voor verkoop naar Paramaribo getranspor­teerd. De pomtayer wordt ook verwerkt, in Paramaribo verpakt en verkocht. Nu wordt een deel van de verwerkte pomtayer naar het Caribisch Gebied geëxportee­rd.

Het beleid van de ABOP op het gebied van de agrarische sector richt zich op het waarborgen van voedselzek­erheid voor de totale Surinaamse bevolking, door de landbouw te stimuleren en verder te ontwikkele­n. Om landbouwpr­oducten effectief op grote schaal te exporteren, moeten onze producten met die van andere landen kunnen concurrere­n.

De continuïte­it moet gegarandee­rd worden, de prijs moet aantrekkel­ijk zijn en de producten moeten aan internatio­nale kwaliteits­eisen voldoen. Om dit te verwezenli­jken, gaat de landbouwse­ctor in de komende jaren een enorme transforma­tie door moeten maken. Surinaamse producente­n moeten ook toegang tot goedkoop kapitaal krijgen. Dit vormt een grote bottleneck in de ontwikkeli­ng van deze sector.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname