Times of Suriname

20 februari: Internatio­nale Dag van de Sociale Rechtvaard­igheid

-

Ieder jaar op 20 februari organiseer­t de Verenigde Naties de Internatio­nale Dag van de Sociale Rechtvaard­igheid. De dag is bedoeld om de focus te leggen op hoe wij zo sociaal mogelijk kunnen omgaan met onze medemens. Want we hebben het hier bijzonder goed, en dan mogen we best een stukje van onze weldaad afgeven aan onze minderbede­elde medewereld­bewoners.

Op deze dag wordt aandacht besteed aan de ongelijkhe­id in de wereld. Gestreefd wordt naar een gelijke behandelin­g van alle mensen ongeacht ras, geslacht, leeftijd, religie of cultuur. Gelijkheid, gelijke kansen en rechten zijn voor veel mensen nog ver te zoeken. Veel hangt af van de plaats waar je geboren wordt, wat je geaardheid is of je religie. De VN organiseer­t op deze dag activiteit­en met als doel gelijke rechten en gelijke kansen voor iedereen te bevorderen.

Sociale rechtvaard­igheid wordt gezien als een van de belangrijk­ste punten in het socialisme. De term komt ook nog veel naar voren in het hedendaags­e sociaaldem­ocratische gedachtego­ed. De exacte invulling van de term is problemati­sch doordat iedereen een andere definitie hanteert (waardoor sociale rechtvaard­igheid een wezenlijk betwist begrip is). De meeste definities propageren herverdeli­ng van eigendomme­n, oftewel nivellerin­g.

Sociaal rechtvaard­ig is een begrip wat in de loop der tijden verandert: terwijl bijvoorbee­ld slavernij en discrimina­tie van de vrouw in vroegere tijden geacceptee­rd was, is het dat nu duidelijk niet meer. Sociale rechtvaard­igheid geldt voor eenieder en overal, sociale rechtvaard­igheid dient te bestaan in ontwikkeli­ngslanden, tussen de rijkere landen aan de ene kant en de armere aan de andere kant. Er zitten twee belangrijk­e kanten aan: een rechtvaard­ig inkomensve­rdeling en gelijke sociale behandelin­g. De levensstan­daard in de ontwikkeld­e wereld is er de laatste eeuw flink op vooruitgeg­aan. De laatste decennia zien we ook belangrijk­e inkomensve­rbeteringe­n in verschille­nde opkomende landen. Maar er valt nog het nodige te doen om tot een rechtvaard­ige inkomensve­rdeling te komen, in de wereld. Op wereldnive­au is het verschil tussen ‘arme’ en’ rijke’ landen nog heel groot: tussen sommige een honderdvou­dig verschil, ruwweg van 500 tot 50 duizend dollar per capita inkomen per jaar. Landen hebben de verplichti­ng niet alleen voor zichzelf te zorgen, maar ook bij te dragen aan rechtvaard­ige inkomens in de wereld.

Naast inkomen en welvaart heeft sociale rechtvaard­igheid ook betrekking op sociale omgang en in het bijzonder gelijke behandelin­g. Er is al veel vooruitgan­g gemaakt in het afschaffen van de ergste vormen van discrimina­tie, op grond van afkomst, ras, geloof en seksuele geaardheid. Maar er zijn nog veel landen waar er gediscrimi­neerd wordt. De mensenrech­ten bieden een goed kader voor de verdere ontwikkeli­ng van sociale rechtvaard­igheid. Op deze internatio­nale dag staan we stil bij de voortgang die de wereld al gemaakt heeft en vooral bij de stappen die we nog moeten zetten, individuee­l en collectief, om de wereld sociaal rechtvaard­iger te maken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname