Times of Suriname

Senaat Utah stemt unaniem voor strafvermi­ndering polygamie

-

VS - De Senaat van de Amerikaans­e staat Utah heeft unaniem gestemd om polygamie tussen instemmend­e volwassene­n te decriminal­iseren. De wet moet wel nog naar het Huis van Afgevaardi­gden van de staat, waar verwacht wordt dat het op meer weerstand zal botsen. Polygamie komt vaak voor in de deelstaat, waar veel mormonen wonen.

De senatoren van de staat hebben met 29 stemmen voor, en geen enkele tegenstem, het wetsvoorst­el goedgekeur­d. De wet zou de straffen voor huwelijken tussen meer dan twee personen fors vermindere­n. In de Senaat hebben de Republikei­nen met 23 zetels de meerderhei­d. Momenteel is polygamie in Utah, en in de rest van het land, verboden en riskeer je tot vijf jaar celstraf. Als de nieuwe wet in werking gaat, verdwijnt de gevangenis­straf en worden overtreder­s enkel beboet tot 750 dollar en krijgen ze een werkstraf. De Democratis­che senator Deirdre, die voorstande­r is van de wetswijzig­ing, zegt dat de nieuwe wet polygamie niet zou legalisere­n, maar dat de straffen vermindere­n. Dat wil ze doen zodat vrouwen in gemeenscha­ppen waar ze verplicht worden tot polygamie, sneller naar de politie kunnen stappen zonder angst om zelf zwaar vervolgd te worden.

Langs de andere kant zou de wet het ook makkelijke­r maken voor polygamist­en om gezondheid­szorg, een opleiding of zelfs werk te krijgen zonder angst, aldus de senator.

Tegenstand­ers vinden dat de wet niet aangepast moet worden omdat polygamie gevaarlijk is voor vrouwen en kinderen, voornameli­jk jonge meisjes, die verplicht worden tot huwelijken met oudere mannen.

Polygamie komt in het Amerikaans­e Utah meer voor omdat het huwelijkss­telsel nog een overblijfs­el is van een vroegere leer van de gevestigde kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Fundamenta­listische mormonen in de staat geloven dat polygamie hen een plaats geeft in de hemel.

In de meeste landen in de wereld is polygamie bij wet verboden. Onder meer in Marokko, Kameroen, Egypte en enkele andere landen is polygamie toegestaan. In België is het huwelijk tussen meerdere personen verboden.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname