Times of Suriname

In nooit vertoonde video vanuit Mexicaanse gevangenis: Beroep? “Landbouwer”

El Chapo

-

MEXICO - In een beige gevangenis­plunje met nummer 3870 op de borst. Zo verscheen gedetineer­de Joaquin Guzman, beter bekend als drugskonin­g in een video uit 2016, geschoten in de Mexicaanse gevangenis Altiplano.

antwoordt rustig op de vragen van de cipier, terwijl hij zijn vuile handen schoonwrij­ft. “Beroep?” “Landbouwer.”

Chapo

Er is een video van 7 minuten uitgelekt van Joaquin Guzman - of toch iemand die als twee druppels water op hem lijkt - in de Mexicaanse gevangenis Altiplano, op 25 km van Toluca. Nieuwssite Latinus kon er de hand op leggen. Het is niet duidelijk hoe en waarom ze precies nu opduiken. De authentici­teit van de beelden valt ook moeilijk te achterhale­n, stelt Reuters. Maar Juan Pablo Badillo, sinds 2014 de Mexicaanse advocaat van Guzman, verklaarde dat de beelden volgens hem weergeven wat er die dag gebeurd

El Chapo,

is, voegt het persagents­chap eraan toe.

We zien de beruchte drugsbaron de zwarte inkt van zijn vingers schrobben in de Mexicaanse gevangenis Altiplano, op 25 km van Toluca. Hij keek amper op, maar antwoordt wel keurig op de vragen van de cipier. “Ik heet Joaquin”, zei hij. “Nog een andere naam?” “Archivaldo, maar ik verkies Joaquin.” “Bijnaam?” “El Chapo.” Guzman vertelt ook waar hij woont, waar en wanneer hij geboren is. Hij was 58 op het moment van de opname begin 2016. Hij was toen al twee keer ontsnapt uit de gevangenis. Inmiddels is hij 62 en zit hij - in principe de rest van zijn leven - vast in een streng beweiligde Amerikaans­e gevangenis. In 2017 werd hij uitgelever­d aan de VS.

Na zijn aankomst in de Mexicaanse gevangenis in januari 2016 werd Guzman gefouillee­rd en scheren bewakers zijn snor en haren af, zo bleek uit de foto’s die Latinus kon bemachtige­n. Dat zijn moeder nog leeft, zegt El Chapo. En zijn broeksmaat is 34. Burgerlijk­e staat? Gehuwd. Naam van

El

de echtgenote? “Ik ben getrouwd met Alejandrin­a Salazar”, antwoordt Guzman. “Maar ik woon samen met Emma Coronel.” Zonder verpinken geeft hij landbouwer als beroep op. Als jongetje verbouwde hij marihuana in de staat Sinaloa.

Op de beelden viel op dat Guzmans handen sproeten en levervlekk­en vertonen. Na de ondervragi­ng werd hij naar zijn cel geleid. Hij kreeg een warme jas, een dunne matras en twee rollen wc-papier. Dan gaat de celdeur op slot.

(HLN)

 ??  ?? El Chapo zijn haar wordt afgeschore­n. (Foto: HLN)
El Chapo zijn haar wordt afgeschore­n. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname