Times of Suriname

Jaarinflat­ie gemiddeld 4,2 procent

-

PARAMARIBO – De jaarinflat­ie over januari 2020 is 4,2 procent. Deze jaarinflat­ie is berekend door de prijzen van januari 2020 tegenover die van januari 2019 te plaatsen. Dit houdt in dat de prijzen van goederen in januari 2020 vergeleken met de prijzen van januari 2019 met 4,2 procent duurder zijn geworden. Dit meldt het Algemeen Bureau voor Statistiek (ABS) in zijn meest recente uitgave van de Consumente­n Prijs Indexcijfe­rs (CPI).

Over januari maandinfla­tie

2020 is de 0,7 procent.

Voor de maandinfla­tie worden de prijzen van januari 2020 tegenover die van december 2019 geplaatst en berekend. De prijzen voor januari 2020 zijn opgenomen van 2 tot en met 31 januari 2020.

De consumente­nprijzen zijn verdeeld over in totaal 12 hoofdgroep­en en op basis hiervan worden de gemiddelde inflatieci­jfers maandelijk­s bepaald. De consumente­nprijsinde­x is een maat voor de gemiddelde veranderin­g in de prijs van een kwaliteit en kwantiteit vastpakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptie­ve doeleinden. Er zitten 316 items in Surinames CPI-pakket en prijsopnam­es worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie (inclusief Wageningen), Coronie, Saramacca en Commewijne. De hoofdgroep­en geven een indicatie van wat de situatie van de prijzen van goederen is in een bepaalde sector, die van groot belang is bij de consumente­n. In totaal zijn er 630 meetpunten. De inflatieci­jfers over februari zullen pas eind maart uitkomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname