Times of Suriname

Stichting Ontwikkeli­ng Smalkalden vraagt president hulp om gebied bewoonbaar te maken

-

PARAMARIBO - Een groep van stichting Ontwikkeli­ng Smalkalden heeft gisteren middels een petitie aan het staatshoof­d hulp gevraagd om hun verkavelin­gsproject weer bewoonbaar te maken. Het project ontbeert water en elektricit­eit en daarnaast is het ook overwoeker­d.

Edwin Alvares, penningmee­ster van stichting Ontwikkeli­ng Smalkalden, zegt aan de krant dat occupenten een aantal percelen zich hebben toegeëigen­d. Hij vertelt dat Smalkalden een overheidsp­roject is; in 2015 zijn beschikkin­gen aan personen uitgereikt. Echter, het was voor de perceeleig­enaren toen niet mogelijk een hypotheek bij de bank aan te vragen om te bouwen, omdat het terrein bezwaard bleek te zijn. Het gevolg was dat de toekomstig­e bewoners van Smalkalden gedemotive­erd raakten en het verkavelin­gsproject werd niet meer onderhoude­n.

De penningmee­ster zegt dat op een gegeven moment het probleem van het verkalveli­ngsproject rond de bezwaring is opgelost. De stichting moest volgens hem daarom de overige problemen waarmee de belanghebb­enden zaten, oplossen. “Gesprekken met verschille­nde instanties waaronder de ministerie­s van Ruimtelijk­e ordening, Grond en Bosbeheer, Justitie en Politie, de districtsc­ommissaris van Para, de landmeter en verschille­nde banken boden echter geen soelaas. Alleen de SPSB werd bereid gevonden hulp te bieden, maar ook die bereidwill­igheid bleef slechts bij beloften”, aldus Alvares. Daarom is nu ervoor gekozen om president Desi Bouterse om hulp te vragen.

In de petitie die overhandig­d is aan Eugene van der San, directeur van het Kabinet van de President, is een aantal knelpunten opgesomd. Alvares zegt dat hij en de overige belanghebb­enden vragen dat het gebied ontbost wordt, zodat het weer toegankeli­jk is en de percelen in cultuur gebracht kunnen worden. Ook wordt gevraagd dat er nutsvoorzi­eningen worden aangelegd, zodat de mensen een hypotheekl­ening kunnen aanvragen bij de bank om te bouwen. Verder wordt voor de minderdraa­gkrachtige­n gevraagd hen een zachte lening te verschaffe­n, zodat zij ook kunnen bouwen. Van der San die de petitie in ontvangst nam, beloofde de problemen van deze stichting spoedig onder de aandacht van het staatshoof­d te brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname