Times of Suriname

NPS: “Opbrengst nieuwe Staatsolie­obligatiel­ening moet niet misbruikt worden”

-

PARAMARIBO - De opbrengst van de nieuwe Staatsolie­obligatiel­ening moet niet misbruikt worden. De Nationale Partij Suriname (NPS) benadrukt dat gezien de financiële tekorten en in het bijzonder de deviezente­korten, de regering die enige aandeelhou­der is van Staatsolie de gelden van de obligatie niet moet gebruiken.

Het Johan Adolf Pengel Instituut (Japin), het wetenschap­pelijk bureau van de NPS, meldt in een persberich­t dat (een deel) uit de nieuwe obligatiel­ening van USD 150 miljoen aangewend zal worden voor de aflossing van de huidige obligatiel­ening van USD 99,1 miljoen. Deze lening moet in mei 2020 worden afgelost. Het restant van USD 50,9 miljoen is voor zijn gedetaille­erde investerin­gsprogramm­a. Enig overschot boven de USD 150 miljoen is voor de versnelde uitvoering van het investerin­gsprogramm­a of versnelde aflossing van zijn uitstaande lening van USD 600 miljoen.

Deze obligaties worden ook internatio­naal verhandeld en wel op de Dutch Caribbean Securities Exchange NV (DCSX) op Curaçao. Staatsolie heeft hiervoor gekozen met het oog op de toekomst, waarbij het bedrijf vaker voor financieri­ng een beroep zal doen op de internatio­nale markt omdat de Surinaamse kredietmar­kt te klein is.

Volgens de NPS is het opvallend dat de nieuwe obligatieh­ouders in maart 2020, ruim twee maanden voordat de huidige obligatiel­ening afloopt in mei 2020, moeten betalen welke heel toevallig de maand van de algemene verkiezing­en is. “De kans is reëel aanwezig dat ruim meer dan USD 150 miljoen wordt opgehaald, en dat de Staat Suriname omwille van politieke redenen gaat graaien in de opbrengst. Het gevolg is dat Staatsolie zijn investerin­gsprogramm­a niet volgens plan kan uitvoeren, terwijl de aflossings­verplichti­ngen zwaar op het bedrijf zullen rusten. De recente ervaring, dat de Centrale Bank van Suriname met op de achtergron­d de minister van Financiën onrechtmat­ig aan de kasreserve van de burgers en bedrijven is gegaan, spreekt boekdelen”, aldus het Japin. De politieke partij onderstree­pt daarom dat het van belang is dat de middelen van deze internatio­naal geplaatste obligatiel­ening conform het prospectus worden aangewend. De regering, raad van commissari­ssen en de directie moeten niet het odium op zich laden, dat zij binnen korte tijd de middelen anders hebben besteed. De reputatie van Staatsolie zal voor toekomstig­e financieri­ngen op de internatio­nale markt ernstig worden aangetast, evenals de reputatie van de directie. De NPS heeft toen Gregory Rusland de minister van Natuurlijk­e Hulpbronne­n was, een beleid geïntroduc­eerd om de Staatsolie­operatie veilig te stellen van financieel wanbeleid van welke regering dan ook. Hierbij is een dividendri­chtlijn geïntroduc­eerd, dat 50 procent van de winst ter beschikkin­g bleef van Staatsolie. “De NPS wil deze ernstige waarschuwi­ng laten horen, niet met de bedoeling om potentiële investeerd­ers te ontmoedige­n, maar dat we met zijn allen waakzaam moeten blijven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname