Times of Suriname

Gajadien stuurt vragen naar president

-

PARAMARIBO – Parlementa­riër Asiskumar Gajadien (VHP) heeft via parlements­voorzitter Jennifer Geerlings-Simons vragen gestuurd naar president Desi Bouterse over de kwestie van het gebruik van gelden uit de kasreserve bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De volksverte­genwoordig­er vraagt ook naar verduideli­jking over de afwijking van het dekkingspe­rcentage onder de 50 procent, zoals aangegeven in de Bankwet en als het herstel hiervan mogelijk zal plaatsvind­en door devaluatie van de Surinaamse munteenhei­d.

“Onlangs is bekend geworden dat er door de Centrale Bank van Suriname naar schatting 200 miljoen USD vanuit de kasreserve van middelen van cliënten/depositomi­ddelen van de commerciël­e banken is onttrokken. Het is nog steeds onduidelij­k waaraan en in welke mate deze onttrokken middelen zijn besteed. Gesproken wordt over aflossing van de schulden, koersinter­ventie(s), importen en andere verplichti­ngen. Ook is er nog steeds onduidelij­kheid en een groot wantrouwen over het beheer van de resterende kasreserve van de commerciël­e banken, bestaande uit vreemde valuta (50%) en de Surinaamse Dollar (35%). Ik vraag daarom aan de president of de juiste informatie­s met betrekking tot gebruik van de onttrokken kasreserve naar het parlement opgestuurd kan worden, inclusief de verantwoor­delijke opdrachtge­vers, waar het allemaal aan is besteed en de daarbij behorende juiste bedragen”, schrijft Gajadien in zijn brief naar de president.

De parlementa­riër constateer­t verder dat de wisselkoer­sen voor vreemde valuta’s dagelijks blijven stijgen. Zelfs banken gebruiken verschille­nde wisselkoer­sen voor vreemde valuta’s. “Eveneens stellen we vast dat de publicatie van cijfers van de Centrale Bank van Suriname niet tijdig plaatsvind­en, zoals verplicht is. De laatste gepublicee­rde weekbalans - voor zover correcte weergave - dateert van 31 januari 2020. Hieruit is af te leiden dat het dekkingspe­rcentage van onze munteenhei­d, conform artikel 19 van de Bankwet, reeds geruime tijd onder de 50% ligt. Met de indicatore­n van het verpanden van onze goudreserv­e en de verschuivi­ngen in onze internatio­nale monetaire reserve, zal het dekkingspe­rcentage van onze munteenhei­d onder de 35% komen te liggen. Is er een beschikkin­g opgemaakt waarin zijn verwerkt de buitengewo­ne omstandigh­eden om te mogen afwijken van het dekkingspe­rcentage onder de 50% zoals aangegeven in artikel 19 lid 1 van de Bankwet en zal het herstel van het dekkingspe­rcentage onder de 35% door middel van devaluatie van onze munteenhei­d plaatsvind­en?”, vraagt de parlementa­riër aan het staatshoof­d.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname