Times of Suriname

Nationaal Archief organiseer­t workshop

-

PARAMARIBO – Het Nationaal Archief Suriname (NAS) organiseer­t van 24 tot en met 28 februari een workshop voor het opstellen van een Tijdens de workshop zal ingegaan worden op de schadesoor­ten die veroorzaak­t kunnen worden door de handelinge­n van de mens en de natuur.

Emergency Preparedne­ss and Disaster Management Plan for Heritage Institutio­ns.

Als verantwoor­delijke instelling voor het behoud en beheer van documentai­r erfgoed in Suriname, heeft het NAS een projectvoo­rstel ingediend bij het Prins Claus Fonds en de Gerda Henkel Stichting om de workshop Emergency Preparedne­ss and Disaster Management Plan for Heritage Institutio­ns in Suriname te organisere­n en een expert beschikbaa­r te stellen die de erfgoedins­tellingen adviseert met het opstellen van een rampenplan.

Hierbij is van belang als erfgoedins­telling ook preventiev­e maatregele­n te treffen om rampen te voorkomen. Aspecten zoals risicobeoo­rdeling/-beperking, het schrijven van een rampenplan en de benodigdhe­den daarbij, bergingspr­ioriteiten, reactietec­hnieken, herstelins­panningen en andere zullen ook behandeld worden. Het NAS heeft reeds in een vroeg stadium het Nationaal Coördinati­e Centrum voor Rampenbehe­ersing (NCCR) benaderd voor het verlenen van ondersteun­ing aan de erfgoedins­tellingen bij het opstellen van het rampenplan. Na de workshop krijgen de deelnemend­e erfgoedins­tellingen nog twee maanden de gelegenhei­d om hun plan op te stellen. Hierna zullen de plannen gepresente­erd worden voor de collega-instelling­en. Uiteindeli­jk zal onder de coördinati­e van het NCCR een ‘drill’ worden gehouden, waarbij het plan wordt getest op de praktische uitvoerbaa­rheid.

De workshop wordt verzorgd door Emilie Gagnet Leumas. Zij is de voorzitter van de Expert Group on Emergency Management and Disaster Preparedne­ss van de internatio­nale archieforg­anisatie. Verder is zij directeur van het archief van het aartsbisdo­m van New Orléans (VS). Leumas heeft nationaal en internatio­naal erkenning ontvangen voor haar inzet/ betrokkenh­eid bij het herstel na de ramp van de orkaan Katrina en was verder deel van de werkgroep belast met onder andere herstelwer­kzaamheden na de vernieling­en door de overstromi­ng in South Louisiana. Van de vijfentwin­tig erfgoedins­tellingen die zijn uitgenodig­d, participer­en negentien aan de workshop.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname