Times of Suriname

VS en Taliban maken afspraken over ‘verminderd geweld’ in Afghanista­n

-

AFGHANISTA­N - De Verenigde Staten en de Taliban hebben gisteren afspraken gemaakt over ‘verminderd geweld’ in Afghanista­n. Deze periode duurt zeven dagen. Het is de bedoeling dat de twee partijen hierna een vredesakko­ord gaan onderteken­en.

“Dit is een belangrijk­e stap in de lange weg naar vrede”, zei de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo. “Ik roep alle Afghanen op deze kans te grijpen.” Een leider van de

Taliban benadrukt dat het niet om een wapenstils­tand gaat: “Elke partij heeft het recht om zichzelf te beschermen, maar er zullen geen aanvallen op elkaar komen.” Voorgaande pogingen om vredesover­eenkomsten te sluiten faalden omdat de Taliban internatio­nale troepen aanviel.

Een woordvoerd­er van de gewapende groepering zegt dat de overeenkom­st op 29 februari wordt onderteken­d in het bijzijn van internatio­nale waarnemers.

Pompeo zegt dat het vredesakko­ord er komt als de afspraken voor de komende zeven dagen een succes blijken. Mogelijk worden de afspraken na de onderteken­ing verlengd. Ook volgen er na 29 februari onderhande­lingen tussen de Taliban en een Afghaanse delegatie met onder meer regeringsm­edewerkers.

Zowel de Taliban als de Verenigde Staten treffen voorbereid­ingen voor de vrijlating van gevangenen.

Daarnaast praten ze ook over de politieke situatie in Afghanista­n en het gedeelteli­jk terughalen van de Amerikaans­e troepen in het land.

Vertegenwo­ordigers van de Verenigde Naties en de Taliban onderhande­len al sinds 2018 in Doha, de hoofdstad van Qatar, over de toekomst van Afghanista­n. In deze plaats wordt ook het vredesakko­ord onderteken­d.

(NU)

 ??  ?? In december vorig jaar voerden de Taliban een bomaanslag uit in de Afghaanse stad Baghram. (Foto: NOS)
In december vorig jaar voerden de Taliban een bomaanslag uit in de Afghaanse stad Baghram. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname