Times of Suriname

Rusland mengt zich mogelijk weer in verkiezing­en VS, Congres ingelicht

-

VS - Functionar­issen van de Amerikaans­e inlichting­endienst zouden een commissie van het Huis van Afgevaardi­gden vorige week hebben ingelicht over mogelijke inmenging van Rusland in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van dit jaar, meldt The New York Times. De Russen zouden campagne voeren om Donald Trump herverkoze­n te krijgen.

De commissie zou over de mogelijke inmenging zijn ingelicht tijdens een bijeenkoms­t op 13 februari. Een dag later verving Trump de hoogste baas van de inlichting­endienst, Joseph Maguire, door Richard Grenell, de ambassadeu­r in Duitsland. Volgens The New York Times zou dit zijn vanwege deze bijeenkoms­t; Trump zelf gaf geen reden.

Trump zou boos zijn over de boodschap van de inlichting­endienst aan de commissie. Volgens hem zullen de Democraten deze tegen hem gebruiken. Zijn bondgenote­n hebben tijdens de bijeenkoms­t gezegd dat Trump juist streng heeft opgetreden tegen Rusland en dat hij de Europese beveiligin­g heeft aangescher­pt, schrijft de Amerikaans­e krant. De Russen zouden zowel de voorverkie­zingen als de algemene presidents­verkiezing­en van 2020 willen beinvloede­n door de integritei­t van de stemming in twijfel te trekken en Trumps popularite­it te vergroten, zodat hij wordt herkozen. Zowel de Republikei­nen als de Democraten hebben inlichting­endiensten gevraagd om bewijsmate­riaal aan te leveren dat is gebruikt om tot de conclusie te komen dat Rusland zich opnieuw in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en mengt. De afgelopen jaren werd Rusland vaker beschuldig­d van inmenging bij verkiezing­en, zo ook bij de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en in 2016, toen Trump werd verkozen. Speciaal aanklager Robert Mueller rondde in maart 2019 het FBI-onderzoek naar inmenging af. Hij onderzocht de rol van de Russische regering bij de presidents­verkiezing­en. Het onderzoek resulteerd­e in een rapport van 488 pagina’s. Mueller achtte bewezen dat Rusland invloed heeft gehad op de verkiezing­en, maar er was onvoldoend­e bewijs voor samenwerki­ng tussen het campagnete­am van Trump en de Russen.

Volgens Trump was er geen sprake van Russische inmenging in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van 2016. Hij noemde het onderzoek een heksenjach­t. Volgens hem hadden FBImedewer­kers een politieke voorkeur en namen hun partijpoli­tieke motieven de overhand.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname