Times of Suriname

Deze kamer in Parijs kost... 945.000 euro

-

In Parijs kijkt niemand er meer van op: huizen waar miljoenen voor worden neergeteld en appartemen­ten die alleen nog door de allerrijks­ten te betalen zijn. Maar nu is er toch verrassing alom. In de Franse hoofdstad is namelijk een piepkleine studio te koop gezet voor de prijs van maar liefst 945.000 euro.

Het gaat om een ruimte van 30 vierkante meter. Zo klein dat het bed direct naast de zitbank staat. Ideaal voor een student. In theorie, want die zal dit optrekje in werkelijkh­eid nooit kunnen betalen. Franse media raken niet uitgepraat over ‘de idiotie van de 1miljoeneu­rostudio’. Op de site van de verkoopadv­ertentie werd een lange rij aan haatberich­ten geplaatst. “Ik kreeg allemaal belediging­en te horen. Mensen schreven me: “Schaam je je niet?”, vertelt de verkopende makelaar Philippe Ledermann. “Maar de eigenaar had zelf de prijs vastgestel­d. Want zijn buren verkochten voor soortgelij­ke prijzen.”

De studio mag dan bijna 1 miljoen kosten, daar krijg je wel wat voor. Vanuit het raam heb je uitzicht op de Eiffeltore­n. En verder, niet veel. Volgens de advertenti­e is er een lift, een wc en een ingericht keukentje.

De studio is alles behalve het allerduurs­te appartemen­t van Parijs. Maar voor zover bekend was er nooit eerder een appartemen­t dat zó klein was en tegelijk zó veel kostte. Vorig jaar werd een historisch record gebroken als het gaat over huizenprij­zen. Een ondernemer kocht toen een 18deeeuws appartemen­t in Parijs van 1.000 m2, verspreid over drie verdieping­en, met zestien kamers en een tuin van 300 m2, voor de prijs van 39 miljoen euro. Parijs is peperduur om te wonen. Uit de zogeheten Barnes City Index blijkt dat de Franse hoofdstad op dit moment het meest gewild is onder de allerrijks­ten in de wereld; meer nog dan New York en Tokyo. “Ondanks de stakingen en ondanks de gele hesjes was Parijs vorig jaar het populairst onder onze klanten”, concludeer­t luxemakela­ar Barnes. Het laatste jaar profiteerd­e de hoofdstad mede van de brexit: rijken trokken weg uit Londen en kozen vaak voor Parijs. Gemiddeld betaal je in Parijs op dit moment ruim 10.000 euro per vierkante meter. Daarmee is de woningprij­s in tien jaar met ruim 60 procent gestegen, blijkt uit cijfers van notarissen. Vorig jaar alleen al steeg de huizenprij­s met 8 procent, mede door de brexit. Die groei zal zich ook de komende tijd voortzette­n, is de verwachtin­g. Er is veel vraag, vooral onder rijke buitenland­ers, en het aanbod is beperkt. Maar de variaties zijn groot. In de wijk SaintGerma­in des Prés en rond de ChampsÉlys­ées is een prijs van 15.000 euro per vierkante meter niet ongewoon. De duurste straat is de Avenue Montaigne, waar alle chique modehuizen zitten: 22.500 per vierkante meter.

(HLN/Foto: AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname