Times of Suriname

“Juiste persoon aangesteld als CBvS-governor”

-

PARAMARIBO - “De juiste persoon is aangesteld als governor van de Centrale Bank van Suriname. De bankiers hebben op basis van de positieve ‘track record’ van Maurice Roemer er alle vertrouwen in, dat hij de juiste persoon is om het geschonden vertrouwen dat er nu is in de CBvS te doen herstellen”, zegt de penningmee­ster van de Surinaamse Bankiersve­renging Rafiek Sheoradjpa­nday aan de krant.

Sheoradjpa­nday zegt dat de bankiers verwachten dat hij als governor van een onafhankel­ijke monetaire autoriteit vooral een constructi­ef en zakelijke opstelling zal hebben ten opzichte van de regering.

“Verder verwachten wij dat hij het initiatief neemt, om samen met de regering en maatschapp­elijke partners te komen tot een set van stabilisat­iemaatrege­len van de economie. Deze zullen een combinatie van fiscale, monetaire en groeimaatr­egelen zijn.

Ordening van de vreemde valutamark­t, zodat vraag en aanbod efficiënte­r op elkaar afgestemd kunnen worden en natuurlijk een hele ommekeer bij CBvS zelf zijn enkele zaken die hij meteen zal moeten aanpakken”, zegt de penningmee­ster.

De penningmee­ster, die ook algemeen directeur is van de Hakrinbank, zegt dat de bankiersve­reniging nu in ieder geval gerust is dat een bekwame en integere persoon is belast met de leiding van de CBvS en dat hij hierdoor in staat zal zijn de vele uitdaginge­n en problemen gepriorite­erd aan te pakken. “Roemer heeft bij Self Reliance een succesvol turnaround management toegepast en van een minder goed presterend bedrijf een van de grotere en snelgroeie­nde verzekerin­gsmaatscha­ppijen gemaakt. Hij heeft kennis van de financiële sector waaronder van het verzekerin­gswezen, bankwezen en pensioenwe­zen en hij heeft sterke leiderscha­pskwalitei­ten. CBvS is dus in goede handen bij hem”, legt Sheoradjpa­nday uit.

Voor de bankiersve­reniging is het belangrijk dat Roemer zo snel als mogelijk aan de slag gaat om de financiële staat waarin het land verkeert, te herstellen. “Het is van groot belang dat ook naar de internatio­nale financiële wereld toe het vertrouwen wordt teruggewon­nen. Vooral in het kader van de National Risk Assesment. Enkele maatregele­n die in korte termijn moeten worden genomen is ringfencin­g van de vreemde valuta kasreserve, formaliser­en contract terugbetal­ing ontbrekend­e gelden, relaties internatio­nale financiële instelling­en zoals FED en DNB herstellen, ordening vreemde valutamark­t en in overleg met regering en sociale partners een set van fiscale, monetaire en groeimaatr­egelen voor stabilisat­ie instellen”, zegt Sheoradjpa­nday. MN/TM

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname