Times of Suriname

Geen makkelijke taak voor Maurice Roemer als governor Centrale Bank

-

PARAMARIBO - Het wordt geen weg die over rozen zal gaan. Daarop mag Maurice Roemer, de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zich op voorbereid­en. Hij werd zaterdag door president Desi Bouterse geïnstalle­erd als governor van de moederbank. Het staatshoof­d bereidde de nieuwe monetaire autoriteit mentaal voor op wat hem te wachten staat. “We weten dat het financiële systeem in een heel precaire situatie terecht is gekomen”, benadrukte Bouterse.

Roemer komt in de plaats van Robert van Trikt, die wegens wanbeleid is bedankt en momenteel achter slot en grendel zit op verdenking van corruptie.

Roemer heeft het vertrouwen van de financiële sector, het personeel van de CBvS en het bedrijfsle­ven. Die waren opvallend sterk vertegenwo­ordigd tijdens de installati­e op het presidenti­eel paleis.

Vijay Kirpalani, presidentc­ommissaris van de CBvS, zegde alle ondersteun­ing toe aan Roemer en niet zonder reden; in de pogingen om het monetaire beleid te repareren en het vertrouwen in de moederbank te herstellen, zal Roemer op behoorlijk wat weerstand en uitdaginge­n kunnen stuiten. “Het zal niet een makkelijke weg zijn. Als ik je iets anders zou zeggen zou ik je de waarheid niet geven. It will be a rocky road. De persoon die je bent, de intelligen­tie, de rust, maar ook het platform waarmee je deze benoeming krijgt is breed. Het is stevig”, geeft Kirpalani mee aan Roemer.

De nieuwbakke­n governor zegt voorbereid te zijn op het crisismana­gement dat de CBvS de komende maanden zal moeten ondergaan. Hij rekent op de toegezegde steun vanuit de regering. “De uitdaging is immens, maar in het belang van ons land zal ik me uitermate inspannen om de plaats en de rol van de Centrale Bank weer te laten innemen in ons economisch bestel.”

Vandaag zal de nieuwe governor kennismake­n met het personeel van de CBvS en hij zal kort ingaan op zijn plannen met het monetaire beleid.

 ??  ?? President Bouterse feliciteer­t Maurice Roemer, na te zijn benoemd tot Governor van de Centrale Bank van Suriname. (Foto: Johan de Randamie)
President Bouterse feliciteer­t Maurice Roemer, na te zijn benoemd tot Governor van de Centrale Bank van Suriname. (Foto: Johan de Randamie)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname