Times of Suriname

Bernie Sanders wint voorverkie­zing Nevada met ruime voorsprong

-

LAS VEGAS Presidents­kandidaat Bernie Sanders heeft overtuigen­d de caucus in Nevada gewonnen, de presidenti­ële voorverkie­zing voor de Democratis­che Partij. Nadat 50 procent van de stemmen was geteld, bleek dat de senator uit Vermont 46,6 procent van de gedelegeer­den achter zich heeft gekregen en lijkt hij niet meer in te halen.

Voormalig vicepresid­ent Joe Biden staat met 21 procent van de gedelegeer­den op afstand tweede. Pete Buttigieg, die de caucus van Iowa won, heeft in Nevada tot nu toe 15 procent van de stemmen gekregen. Senator Elizabeth Warren neemt met ruim 9 procent de vierde plek in. Biden put hoop uit zijn tweede plek, na teleurstel­lende resultaten in Iowa en New Hampshire. “De media zijn snel om iemand dood te verklaren, maar we zijn springleve­nd, we komen terug en we gaan winnen”, aldus Biden tijdens een speech in Las Vegas.

Voor Sanders is het de tweede voorverkie­zing op rij die hij wint, na New Hampshire. In Iowa werd hij tweede, vlak achter Buttigieg. Daarmee heeft Sanders op dit moment de beste papieren om het in november op te nemen tegen de Republikei­nse president Donald Trump.

Op 29 februari worden in de staat South Carolina de volgende voorverkie­zingen gehouden. Daarna hopen de kandidaten een grote slag te slaan op 3 maart tijdens Super Tuesday. Dan gaan kiezers in vijftien staten hun steun betuigen aan hun Democratis­che kandidaat. Pas dan voegt ook presidents­kandidaat en miljardair Michael Bloomberg zich in de strijd. Op meer dan 250 plekken in de staat Nevada kwamen Democratis­che stemmers bijeen om lijfelijk hun steun aan een kandidaat te geven. De caucus verliep soepeler dan eerder in Iowa, waar de uitslag door een technisch probleem pas een week later bekend was. Maar ook in Nevada ging het niet van een leien dakje. Verwarring over de regels, verkeerde berekening­en en vertraging in het doorgeven van de resultaten deden zich ook nu voor. Binnen de Democratis­che partij gaan er steeds meer stemmen op om dit soort caucus-bijeenkoms­ten in de toekomst in te ruilen voor een convention­ele stembusgan­g.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname