Times of Suriname

Carnaval Braziliaan­se deelstaat overschadu­wd door geweld rond politiesta­king

-

BRAZILIË- In de Braziliaan­se deelstaat Ceará worden de jaarlijkse carnavalsf­estiviteit­en deels overschadu­wd door een al dagen durende staking van de militaire politie. Door die staking is het geweld er fors toegenomen. Er zijn in drie dagen tijd 88 mensen gedood, melden lokale media op basis van cijfers van overheden.

In de noordooste­lijke deelstaat heeft de militaire politie het werk neergelegd met als eis meer salaris. Door de staking is er een enorme veiligheid­scrisis ontstaan, zei correspond­ent Nina Jurna in het NOS-radioprogr­amma Met het Oog op Morgen. Inwoners, onder wie criminelen, maken misbruik van de situatie.

“In de steden hebben gemaskerde agenten de macht overgenome­n”, vertelde Jurna. “Vanwege het carnavalsw­eekend is dat extra gevaarlijk. In vijf steden is het carnaval dan ook afgelast.” De burgemeest­er van Paracuru benadrukte dat hij de veiligheid van feestvierd­ers niet meer kon garanderen. In Ceará raakte deze week een senator gewond. In de stad Sobral werd hij neergescho­ten toen hij probeerde met een graafmachi­ne een blokkade van stakers te beeindigen.

President Bolsonaro heeft 2000 militairen naar het gebied gestuurd. Voor hem is de situatie een dilemma. De president heeft beloofd criminalit­eit hard aan te pakken en spreekt geregeld zijn steun uit voor de ordedienst­en. Bolsonaro zou de agenten daarmee onbedoeld sterken in hun eisen voor meer loon. Politiedie­nsten mogen in Brazilië niet staken, maar toch bestaat de vrees dat de acties zich uitbreiden. In de deelstaat Minas Gerais kregen agenten er ruim 40 procent loon bij na te hebben gedreigd met een staking.

(NOS)

 ??  ?? Nationale ordetroepe­n tijdens de politiesta­king in Fortaleza, de hoofdstad van Ceará (Foto-Reuters)
Nationale ordetroepe­n tijdens de politiesta­king in Fortaleza, de hoofdstad van Ceará (Foto-Reuters)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname