Times of Suriname

Steun voor WikiLeaks-oprichter Assange tijdens demonstrat­ie in Londen

-

ENGELAND - Honderden mensen hebben WikiLeakso­prichter Julian Assange gesteund met een protestmar­s in Londen. Onder hen waren ook een aantal prominente­n, zoals rockzanger Roger Waters en modeontwer­pster Vivienne Westwood. Ook de vader van Assange liep mee, van de Australisc­he ambassade naar Parliament Square. De WikiLeaks-oprichter wordt mogelijk uitgelever­d aan de

Verenigde Staten, omdat dat land hem wil vervolgen voor het openbaren van geheime informatie over Amerika’s militair ingrijpen in Irak en Afghanista­n. Daardoor kwamen ook oorlogsmis­daden die waren gepleegd door Amerikaans­e soldaten aan het licht. Er zijn achttien aanklachte­n tegen hem ingediend. Assange zit in Londen een celstraf uit omdat hij de voorwaarde­n van zijn borgtocht had geschonden. Maandag zijn de eerste hoorzittin­gen in het proces tegen de klokkenlui­der, maar Assange wil niet naar de VS. In mei zei hij zich niet te willen ‘overgeven aan Amerika’. Ook zei hij dat hij journalist­iek bedreef en daar ‘veel mensen mee heeft beschermd’. Als Assange aan alle aanklachte­n schuldig wordt bevonden, kan hij een celstraf van 175 jaar krijgen.

De WikiLeaks-oprichter vecht bij de Britse rechter uitleverin­g naar de VS aan. Mensenrech­tenorganis­aties zoals Amnesty dringen er bij de VS op aan om de aanklachte­n tegen de Australiër in te trekken. Ongeveer veertig juristen schreven dit weekend de Britse regering aan. Zij doen een oproep aan de Britten om Assange niet uit te leveren.

(NOS)

 ??  ?? Protestmar­s in Londen tegen uitleverin­g WikiLeaks-oprichter Julian Assange. (Foto: NOS)
Protestmar­s in Londen tegen uitleverin­g WikiLeaks-oprichter Julian Assange. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname