Times of Suriname

Johnson wil afspraken uit Brexitdeal met EU omzeilen

-

LONDEN - De Britse regering zoekt naar mogelijkhe­den om onder afspraken met de EU over Noord-Ierland uit te komen. Dat bericht de krant Sunday Times, die zich baseert op anonieme bronnen. Het Verenigd Koninkrijk en de EU sloten vorig jaar een nieuwe overeenkom­st over de Brexit.

Londen en Brussel spraken onder meer af dat NoordIerla­nd juridisch in een douane-unie met Groot-Brittannië blijft, maar in de praktijk de EU-regels voor de handel volgt.

De zogeheten Taskforce Europe van premier Boris Johnson zou inmiddels in het geheim werken aan voorstelle­n om het zogeheten protocol over Noord-Ierland te omzeilen. De experts zouden een manier zoeken om afspraken over controles op het goederenve­rkeer tussen GrootBritt­annië en het overzeese Noord-Ierland niet te hoeven uitvoeren.

Een anonieme topfunctio­naris zegt in de krant dat er ‘uitermate serieus wordt gewerkt’ aan de plannen. Die vereisen mogelijk dat de nieuwe juridische topadviseu­r van de regering, Suella Braverman, met een juridisch advies komt om die te rechtvaard­igen. Braverman trad eerder deze maand aan als procureurg­eneraal. Haar voorganger Geoffrey Cox moest volgens ingewijden het veld ruimen omdat hij niet wilde meewerken aan maatregele­n die door de EU gezien zouden worden als een schending van de gemaakte afspraken.

Het Verenigd Koninkrijk verliet de EU eind januari, maar blijft tijdens een overgangsp­eriode van 11 maanden nog wel gebonden aan EU-wetgeving. De Franse president Emmanuel Macron waarschuwd­e zaterdag dat hij ‘niet zeker weet’ of voor het eind van het jaar al een handelsakk­oord kan worden gesloten met de Britten.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname