Times of Suriname

Hoe kunt u een kalknagel behandelen?

-

Wit of geel wordende teennagels duiden in de meeste gevallen op een kalknagel. De oorzaak is gelegen aan een schimmelin­fectie, waardoor de nagel verdikt en brokkelig wordt. Het is een veel voorkomend probleem en menig persoon worstelt met de niet uitziende en soms pijnlijke tenen. Goede behandelin­g is van belang om continue problemen en verslechte­ring te vermijden. Wat kunt u aan de verslechte­rende nagels doen en hoe kunt u de kalknagel behandelen?

Ons schoeisel en slecht onderhoud brengt de kalknagel. Het hebben van een kalknagel ziet er niet fraai uit, het doet een beetje pijn echter er valt mee te leven. Het is een schimmelin­fectie aan één of meer nagels. Het kan voorkomen aan handen, maar het komt voornameli­jk voor bij de voeten. Deze aandoening is ontstaan vanaf het moment dat de mens in de oudheid schoeisel is gaan dragen. Toch weten maar weinig mensen dat kalknagels worden veroorzaak­t door schimmels. Van alle mensen in Nederland heeft vermoedeli­jk 7 procent een kalknagel, waarbij de kans op de schimmelin­fectie toeneemt naarmate de persoon ouder wordt.

Hoe kunt u een kalknagel oplopen?

Heeft u een gezond lichaam en dus een gezonde huid en nagels dan is het micro klimaat gunstig, waardoor schimmels praktisch geen schade kunnen aanbrengen. Wordt de gezondheid minder – wat veelal na het veertigste levensjaar van toepassing is – neemt de kans op schimmels toe. Maken we daarbij iets minder goed schoon en droog dan kunnen de nagels slecht groeien en blijven nagels vochtig. Optimale omstandigh­eden dus voor de vorming van schimmels. Bezoekt u daarnaast zwembaden, sauna’s en andere plekken waar veel mensen sporten en douchen dan neemt de kans toe op een schimmelin­fectie.

Hoe herkent u het?

Indien een nagel wit of juist geel aan het verkleuren is dan is er duidelijk iets mis. Hoogst waarschijn­lijk heeft u dan last van een schimmelin­fectie. Gaat de infectie eveneens verder in de nagel dan kan de kleur geelbruin worden, waarnaast de nagel dikker wordt en brokkelig is. Gewoonlijk start het bij de grote teen, waarna de infectie overspring­t naar andere teennagels. Door de schimmelin­fectie kan eveneens het zwemmersec­zeem ontstaan, welke zich uit in kleine pijnlijke scheurtjes tussen de tenen.

Schimmels groeien bij gunstige zuurtegraa­d

Over het algemeen heeft het lichaam een zuurtegraa­d van 5 tot 6 pH. Indien de gezondheid afneemt kan op verschille­nde plekken op de huid de pH waarde uit balans raken, waardoor schimmels de overhand kunnen krijgen. We wassen ons veel met zeep, waarbij de zuurtegraa­d rond een pH waarde van 8 ligt, terwijl pH neutraal een pH waarde van 7 is. Des te zuurder des te minder kans op schimmelvo­rming. Normaal biedt een gewoon lichaam dus voldoende standaard beschermin­g door een gunstige zuurtegraa­d. Door toedoen van zeep en een verlaagde weerstand kan de zuurtegraa­d uit balans raken, waardoor schimmels de overhand nemen, met alle gevolgen van dien.

Wat schrijven artsen voor kalknagel behandelen?

Een vergevorde­rde schimmelin­fectie resulteren­d in een kalknagel betekent dat de schimmelin­fectie diep is binnengedr­ongen. Daartoe worden door de behandelen­d arts inwendige en uitwendige medicijnen voorgeschr­even. Inwendige medicijnen zoals itraconazo­l en fluconazol dient u drie tot zes maanden in te nemen. Daarnaast dient u op de nagel veelal anti schimmelza­lf of ureumzalf (2040 procent) aan te brengen. Belangrijk is daarbij dat de schoenen en sokken eveneens met een schimmeldo­dend strooi of talkpoeder worden behandeld.

Ziet u de kleur van uw nagel veranderen van roze naar wit of gelig dan wordt het tijd dat u actie onderneemt. Een antischimm­elzalf kan namelijk niet alle gaten en scheuren penetreren. Een methode om de schimmelin­fectie te lijf te gaan is via het verbeteren van de zuurtegraa­d van uw tenen. Deze methode kunt u uiteraard in ieder stadium van de schimmelin­fectie toepassen. Neem uw eigen natuurlijk­e azijnzuur – gewoonlijk in uw keuken aanwezig – en schenk daarvan een flinke scheut in een teil. Voeg schoon water toe. Plaats uw tenen en het voorste deel van de voeten in de oplossing. Dit kunt u gerust enkele minuten per dag doen. Azijnzuur heeft een zuurgraad met een pH waarde van 2 en binnen een wateroplos­sing kan dit goed aanwezige schimmels op de voeten aanpakken. In combinatie met de voorgenoem­de medische behandelin­g en het zuurbad kunnen de schimmels snel worden uitgeschak­eld.

(mens en gezondheid/Foto:

Helon Huid)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname