Times of Suriname

Dermatofib­room (tumortje op de huid): symptomen en oorzaak

-

Een dermatofib­room is een langzaam groeiende knobbel van ongeveer 0.51.5 cm groot, waarbij de overliggen­de huid diverse kleuren kan hebben: bruin, grijs, zwart, blauw, geel, rood, paars of huidkleuri­g. Een dermatofib­room, ook wel bekend als ‘dermatofib­roma lenticular­e’ of ‘dermatofib­roma en pastille’, is een veelvoorko­mend tumortje, knobbeltje of bultje van onbekende oorzaak, die vaker voorkomt bij vrouwen. Dermatofib­room ontwikkelt zich vaak op de armen en benen en dan meestal de onderbenen. Het gaat normaal gesproken niet gepaard met klachten, maar soms kan jeuk, irritatie of pijn optreden. Het komt vaak voor bij volwassene­n, solitair of multipel, met als voorkeursl­ocatie de onderbenen. Indien gewenst kan excisie plaatsvind­en. Hierbij wordt het tumortje chirurgisc­h weggesnede­n.

Oorzaak en ontstaansm­echanisme

Het precieze ontstaansm­echanisme van een dermatofib­room is anno 2020 onbekend. Men dacht in het verleden dat het een reactie op een insectenst­eek was, maar dat heeft men nooit kunnen aantonen.

Vóórkomen

Vrouwen ontwikkele­n vaker dan mannen een dergelijk tumortje; de reden daarvan is onbekend. De verhouding vrouwen mannen is 4:1. Deze huidafwijk­ing kan optreden bij patiënten van elke leeftijd, maar meestal ontwikkelt het zich in de jonge volwassenh­eid. Ongeveer 20 procent van de laesies manifestee­rt zich vóór het 17e levensjaar.

Symptomen: zwart, bruin of rood knobbeltje

Een dermatofib­room is een solitaire scherp begrensd en vastelasti­sch aanvoelend tumortje, dat meestal weinig (koepelvorm­ig) verheven is. De huidafwijk­ingen variëren in kleur van zwart, bruin, blauw en paars tot rood, roze, oranje of geel. Vaak is de onderligge­nde pigment van de huid van de patiënt van invloed op de kleur. Het tumortje ontwikkelt zich meestal langzaam en komt het vaakst voor als een solitaire nodus op één van de ledematen, in het bijzonder het onderbeen, maar het kan overal op de huid voorkomen. Het kan zelfs gezien worden op de voetzool. De doorsnede is in de regel 58 mm. Het fibroom voelt hard aan, alsof er een tablet of een pil in de huid zit. Wanneer het bultje wordt samengedru­kt, ontstaat meestal een kuilachtig­e deuk of inkeping in de huid die over de bult heen ligt. Dit is kenmerkend voor een dermatofib­room.

Zelden 15 of meer tumoren

Verschille­nde laesies kunnen aanwezig zijn, maar slechts zelden worden er 15 of meer tumoren aangetroff­en. Deze meervoudig­e variant wordt het meest gezien bij een autoimmuun­ziekte, zoals systemisch­e lupus erythemato­des (SLE). Ook komt deze variant meer voor bij mensen met een verminderd­e immuniteit, bijvoorbee­ld hivinfecti­e of leukemie,

Zonder verdere symptomen

Dermatofib­romen zijn karakteris­tiek asymptomat­isch, maar jeuk en pijn kunnen voorkomen. Deze huidafwijk­ing is de meest voorkomend­e van alle pijnlijke huidtumore­n. Het beloop is stationair, maar er zijn gevallen bekend van spontane regressie, hetgeen aanleiding kan geven tot postinflam­matoire hypopigmen­tatie.

(mens en gezondheid/Foto:

Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname