Times of Suriname

Ziekte van OsgoodSchl­atter: pijn en zwelling onder de knie

-

De ziekte van OsgoodSchl­atter is een aandoening waarbij het bot en de omliggende zachte weefsels net onder de knie ontstoken zijn. Meestal is herhaalde spanning de oorzaak van de ziekte. Pijn, zwelling en gevoelighe­id net onder de knie zijn de belangrijk­ste symptomen. De behandelin­g bestaat uit onder andere het vermijden van activiteit­en die de problemen veroorzake­n en enkele andere zelfzorgma­atregelen, hoewel er soms wel een medische behandelin­g nodig is om het probleem te verhelpen. OSD verdwijnt wanneer een patiënt stopt met groeien en veroorzaak­t meestal geen blijvende problemen. Dankzij enkele tips is het mogelijk om het risico op de ziekte van OsgoodSchl­atter zo veel mogelijk te beperken. De aandoening is vernoemd naar Robert Bayley Osgood (18731956), een Amerikaans­e orthopedis­ch chirurg, en Carl B. Schlatter (18641934), een Zwitserse chirurg, die de aandoening onafhankel­ijk in 1903 beschreven.

Bij de ziekte van OsgoodSchl­atter ontstaat een ontsteking van het bot en het omliggende zachte weefsel net onder de knie. Dit treedt op op het punt waar het scheenbeen zich aan de pees van de knieschijf hecht. De ziekte van OsgoodSchl­atter resulteert meestal uit herhaalde spanning of stress op de groeiplaat van het bovenste scheenbeen. De aandoening treedt meestal op tijdens groeispurt­en, wanneer botten, spieren, pezen en andere structuren snel veranderen.

Risicofact­oren van ziekte van OsgoodSchl­atter

De ziekte van OsgoodSchl­atter komt vaker voor bij jongens en meisjes van tien tot achttien jaar oud die samenvalt met periodes van de groeispurt. De aandoening is drie keer vaker aanwezig bij jongens dan bij meisjes. Mogelijk is dit te wijten aan een grotere deelname van jongens aan sport en risicovoll­e activiteit­en.

Symptomen

De ziekte van OsgoodSchl­atter kan leidt voornameli­jk tot pijn, zwelling en/of gevoelighe­id net onder de knie die meestal verergert tijdens een lichamelij­ke activiteit (vooral rennen, springen, trappen oplopen en heuvels oplopen) en verbetert in rust. De kniepijn ontstaat vaak geleidelij­k maar verschijnt soms ook plotseling. Door ernstige pijn gaan patiënten mogelijk mank lopen. De aflevering­en van kniepijn duren meestal enkele weken tot maanden. Verder is een gezwollen, pijnlijke bult net onder de knie zichtbaar. Één of beide knieën zijn getroffen en de pijn is dan mogelijk erger in de ene knie dan in de andere knie. De opflakkeri­ngen van pijn keren tot slot mogelijk terug.

Lichamelij­k en diagnostis­ch onderzoek

Nadat de symptomen, lichamelij­ke activiteit­en en medische geschieden­is gemeld zijn aan de arts, volgt een lichamelij­k onderzoek van de knie. De arts bestelt mogelijk beeldvorme­nde onderzoeke­n om de lichaamsst­ructuren in beeld te brengen. Dit gebeurt met een röntgenfot­o of echografie.

Differenti­ële diagnose

Het SindingLar­sen en Johanssons­yndroom is een aandoening met vergelijkb­are tekenen, maar hierbij is de knieschijf­pees en het onderste deel van het patellabot betrokken, in plaats van de bovenste deel van het scheenbeen. Ook de ziekte van Sever (pijnlijke hielaandoe­ning bij kinderen) vertoont vergelijkb­are tekenen; de achillespe­esbevestig­ing aan de hiel is hierbij getroffen.

Behandelin­g van aandoening

Het gebied heeft tijd nodig om te genezen. Daarom moet een patiënt activiteit­en die stress op de knieschijf leggen, vermijden. De patiënt moet de activiteit­en

Prognose

stopzetten totdat de zwelling en pijn verdwenen zijn. Iets minder stressvoll­e activiteit­en zoals zwemmen of wandelen zijn vaak wel toegestaan en zelfs aanbevolen.

Ondersteun­ing

De arts adviseert sporadisch om het getroffen gebied te stabiliser­en en te ondersteun­en tijdens het genezingsp­roces. Hiervoor draagt de patiënt een speciale brace of een elastisch verband. Dit is wel zelden nodig en leidt ook niet altijd tot een snelle oplossing. Het dragen van een brace vermindert echter ook de pijn.

Fysiothera­pie

Om de pijn en zwelling te vermindere­n, mag een patiënt tijdens een aanval van pijn of na het sporten ijs gewikkeld in een doek op het gebied plaatsen. Verder zijn vrij verkrijgba­re pijnstille­rs zoals paracetamo­l of NSAID’s (nietsteroï­dale antiinflam­matoire geneesmidd­elen) zoals ibuprofen en naproxen toegestaan. Aspirine is echter niet aanbevolen voor kinderen met een huidige of recente virale infectie doordat dit het risico op het Reyesyndro­om (zwelling van de lever en zwelling van de hersenen) verhoogt. In ernstige gevallen dient de arts een lokale injectie met corticoste­roïden toe.

Als de knieschijf­pees van het scheenbeen is weggetrokk­en, is een operatie nodig om de pees te repareren en botfragmen­ten te verwijdere­n. In de meeste gevallen is een operatie echter niet nodig

De pijn die gepaard gaat met de ziekte van OsgoodSchl­atter verdwijnt meestal spontaan wanneer de botten en pezen zijn uitgegroei­d. De symptomen verdwijnen vaak ook dankzij de behandelin­g, maar ze keren mogelijk 12 tot 24 maanden terug voordat volledige een oplossing is bereikt bij skeletrijp­heid. In sommige gevallen verdwijnen de symptomen niet totdat de patiënt helemaal volgroeid is. Bij ongeveer 10 procent van de patiënten blijven de symptomen aanwezig in de volwassenh­eid, ondanks alle conservati­eve maatregele­n. De bult is mogelijk wel permanent.

(mens en gezondheid/ Foto: Uriel Nederland)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname