Times of Suriname

Schip maakte tussenstop in Venezuela

-

PARAMARIBO - Politieaut­oriteiten op Aruba hebben begin deze week ruim 5000 kilogram cocaïne onderschep­t op een vrachtschi­p afkomstig uit Suriname. Onderzoek moet uitwijzen of de drugsladin­g afkomstig is uit Suriname, aangezien het schip eerst een stop maakte in Venezuela om vervolgens richting Griekenlan­d te varen. De bemanning heeft een Oost-Europese nationalit­eit, maar het schip vaart onder de Kameroense vlag.

Het gaat volgens de politie van Montenegro, vanwaar de bemanning afkomstig is, niet om een toevallige drugsvangs­t, maar het resultaat van een operatie die reeds maanden gaande is. Er wordt daarbij samengewer­kt met Servische, Nederlands­e en Britse opsporings­instituten. Bij de drugsvangs­t van maandag zijn er sterke aanwijzing­en dat ook de Amerikaans­e narcoticab­rigade, DEA, betrokken was. “Het vermoeden is dat het schip de cocaïne naar een West-Europese haven wilde smokkelen”, staat in een officiële verklaring van de politie van Montenegro. Er wordt in de verklaring ook bevestigd dat de bemanning de Montenegri­jnse nationalit­eit heeft.

Het schip, Aressa, werd in de gaten gehouden vanaf het moment het Suriname verliet en aanmeerde in Venezuela. Het vertrok vervolgens richting de Griekse havenstad Thessaloni­ki, maar werd in internatio­nale wateren voor de kust van Columbia onderschep­t door de Nederlands­e autoriteit­en die het naar Aruba dirigeerde­n.

“Dit onderzoek laat zien dat alleen middels samenwerki­ng de politie goede resultaten kan boeken in het tegengaan van de internatio­nale drugssmokk­el”, aldus een passage in het statement van de Montenegri­jnse politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname