Times of Suriname

“Geen reden tot paniek”

-

PARAMARIBO – “Er is geen reden tot paniek dat de medewerker­s van de NV Havenbehee­r blootgeste­ld zijn aan de gevaren van het coronaviru­s”, stelt Raymond Ford, voorzitter van de Bond van Personeel in dienst van NV Havenbehee­r (PBHB). Hij zegt dat de mensen zich niet druk hoeven te maken. Volgens de bondsvoorz­itter is alles onder controle. Naar zijn zeggen komen de schepen niet van de gebieden waar het coronaviru­s voorkomt.

Voorts geeft de vakbondsma­n aan dat de schepen bij de grens al staande worden gehouden waarna de bemannings­leden worden getest op het virus. Zolang het schip niet is vrijgegeve­n, gaan de ambtenaren niet aan boord om het schip in te klaren. Ford vertelt dat er voldoende maatregele­n zijn getroffen om de medewerker­s te beschermen tegen de besmetting met het coronaviru­s. Hij zegt verder dat het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg er alles aandoet om er voor te zorgen dat het virus Suriname niet binnenkomt.

Een medewerker van de NV Havenbehee­r zegt in gesprek met de krant dat wet- en regelgevin­g moet komen om de medewerker­s te beschermen tegen de uitbraak van het coronaviru­s. De medewerker maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen, daar het om een zeer gevaarlijk­e ziekte gaat. “China is zo een geavanceer­d land en toch zijn er heel wat mensen besmet geraakt met het coronaviru­s. Wat gaat er dan met een land als Suriname gebeuren? Dan worden zeker al de inwoners besmet”, stelt hij. De medewerker vraagt zich af in hoeverre de veiligheid van hem en zijn collega’s, die de goederen van de schepen moeten halen, gegarandee­rd is. Hij vindt dat de bemannings­leden van de schepen, voor ze binnenvare­n, bij de grens moeten worden gecontrole­erd op het coronaviru­s. “Wat zou dan gebeuren als de kapitein besmet was met het coronaviru­s, dan zouden de mensen die het schip hebben betreden ook besmet raken en was het gedaan met Suriname”, stelt hij.

In een persberich­t zegt het Ministerie van Volksgezon­dheid dat het vanuit de Spoedeisen­de Hulp een melding kreeg van een vermoedeli­jk geval van besmetting met het COVID19 (coronaviru­s). De chief officer van een schip kwam het land binnen met hoesten en koorts. Deze melding kwam in de ochtend van 25 februari binnen. Bij ondervragi­ng bleek dat de man recent in Italië is geweest, waarna hij via meerdere landen in Suriname aankwam. Daar er in Italië de afgelopen dagen een stijgende trend van COVID19 is, werd de man gekenmerkt als een person of interest. De man werd geïsoleerd volgens protocol. Op basis hiervan zijn verschille­nde testen ingezet. De rest van de bemanning was nog aan boord en werd in afwachting van het resultaat in voorlopige quarantain­e geplaatst. Het resultaat van de PCR-test is negatief op COVID-19. In overleg met de medische specialist­en is aangegeven dat de isolatie niet meer vereist was en kon worden opgeheven. De chief officer mocht terug naar het schip na dit resultaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname