Times of Suriname

Consumente­nkring hoopt op stabiele koers met nieuwe CBvS-governor

-

PARAMARIBO - De Consumente­nkring Suriname hoopt dat Maurice Roemer, de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), rust kan brengen op de valutamark­t. Ook spreekt de vereniging de hoop uit dat zijn beleid het maandelijk­se budget van de consument zal helpen beschermen.

In een persberich­t meldt Albert Alleyne, voorzitter van de Consumente­nkring Suriname, dat in de afgelopen periode de prijzen van producten in winkels op ongecontro­leerde wijze van de ene op de andere dag zijn gestegen. Als gevolg hiervan is het budget van velen nu niet meer toereikend voor normale maandelijk­se behoeften. De vereniging zegt geconstate­erd te hebben dat buiten de CBvS om de prijs van ons brood bepaald kan worden door onbekende personen en de koers van de Surinaamse dollar schijnbaar niet meer beheerd en bepaald wordt door de Centrale Bank. De cambio’s hebben verder volgens de consumente­norganisat­ie een eigen beleid en stellen naar eigen inzicht de koers en de prijs van de dollar vast. De handel gebruikt volgens de Consumente­nkring Suriname deze koers om de prijzen van producten te bepalen.

Het wisselen in de winkels wordt als oplossing gezien voor vakantiega­ngers en buitenland­ers met valuta om meer SRD te vragen, waardoor de winkels de prijsverho­ging kunnen rechtvaard­igen. Er wordt niet alleen verhoogd aan de hand van de zogenaamde koersstijg­ing maar er wordt een extra percentage aan de verhoging toegevoegd om eventuele verhoginge­n snel op te vangen. Bij eventuele daling van de koers worden de prijzen van de producten niet teruggedra­aid maar stijgen weer bij een volgende koersstijg­ing. “Dit alles gebeurt buiten de vakbewegin­g, het Ministerie van Financiën, het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme en de Centrale Bank van Suriname om. Alleen arbeiders die een dollarsala­ris genieten, hebben minder last van de prijsstijg­ingen”, aldus de Consumente­nkring Suriname. Alleyne hoopt daarom dat Roemer voor een stabiele koers kan zorgen. Daarnaast haalt de vereniging aan bereid te zijn samen met de CBvS aan verbeterin­g van de ontstane situatie te werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname