Times of Suriname

Doorstart gemaakt met terughalen in beslaggeno­men euro 19,5 miljoen

-

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal een doorstart maken met het terughalen van de ruim twee jaar geleden in beslaggeno­men euro 19,5 miljoen. De rechter achtte de inbeslagna­me op 24 december vorig jaar onwettig, maar het Openbaar Ministerie (OM) vroeg op 7 januari cassatie aan tegen het vonnis. Dit betekent dat het Nederlands­e Openbaar Ministerie het geld niet terug zal geven totdat de Hoge Raad een uitspraak heeft gedaan.

Governor Maurice Roemer zei maandag op een persconfer­entie dat de regering de CBvS een traject heeft voorgehoud­en om het geld terug te halen naar Suriname, maar ex-governor Robert van Trikt maakte daar geen werk van. “Het is inderdaad bekend dat er nu een weg wordt bewandeld om na te gaan op welke wijze wij die euro 19,5 miljoen, die in eerste aanleg onrechtmat­ig is aangehoude­n, terug te krijgen”, zegt Roemer. Hij zal zich de komende dagen laten informeren door de top van de CBvS over de status van het proces. Nu kan hij daarover nog niet veel kwijt.

Volgens Vijay Kirpalani, regeringsc­ommissaris bij de CBvS, is er ook gevraagd dat de status van ‘verdachte’ waarmee de betrokken commerciël­e banken opgescheep­t zijn, ongedaan wordt gemaakt door het Nederlands­e OM, nu in eerste aanleg is aangetoond dat er geen sprake is van witwasprak­tijken en de inbeslagna­me onrechtmat­ig was. Volgens Kirpalani is dit heel belangrijk, omdat de reputatie van de banken en betrokken personen ernstig geschaad kan worden. “Dit is een heel belangrijk­e kwestie.”

De CBvS is in ieder geval wel ingekomen om de eigenaren van de euro 19,5 miljoen, de commerciël­e banken in Suriname, te crediteren om te voorkomen dat zij in liquiditei­tsprobleme­n geraken. Hadden we dat niet gedaan op dat moment, waren de banken in grote problemen gekomen”, zegt Kirpalani.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname