Times of Suriname

Senioren controlere­n persoonsge­gevens

-

PARAMARIBO - Senioren van de bejaardent­ehuizen Stichting Huize Beatrix en Zorg & Hoop hebben zaterdag hun persoonsge­gevens gecontrole­erd. Dit in het kader van de Wettelijke terinzagel­egging (WTIL) van de kiezerslij­sten in verband met de verkiezing­en op 25 mei. Dit meldt het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA) in een persberich­t. Een mobiele unit van het Centraal Bureau voor Burgerzake­n heeft de tehuizen aangedaan. BIZA probeert zoveel mogelijk alle bejaardent­ehuizen aan te doen. Romeo Kemper, voorzitter van Stichting Huize Beatrix, geeft aan dat het ministerie de bewoners op zo een manier een helpende hand biedt.

“Gemak dient de mens. De bewoners hoeven dan niet uit huis te gaan om hun gegevens te controlere­n, zodat zij hun stemplicht kunnen vervullen”, zegt de voorzitter. Giesla Vyent, de oudste bewoner van huize Beatrix, vindt het prima dat zij haar persoonsge­gevens op het terrein van het tehuis kan controlere­n. “Dan hoef ik op zo een hoge leeftijd niet te gaan forceren”, zegt Vyent. Zij benadrukt dat zij haar gegevens controleer­t om op 25 mei zonder problemen te kunnen stemmen. Landelijk kunnen kiesgerech­tigden tot en met 14 maart hun persoonsge­gevens controlere­n op verschille­nde districtsc­ommissaria­ten, Bureaus voor Burgerzake­n en de 378 mobiele units. Het ministerie heeft ook een website gelanceerd waar stemgerech­tigden hun gegevens kunnen controlere­n http://cbb.gov.sr/ apps/til

De grondslag van de WTIL is terug te vinden in hoofdstuk V van de Kiesregeli­ng. De terinzagel­egging is noodzakeli­jk omdat stemgerech­tigden zo hun persoonsge­gevens kunnen controlere­n en nagaan of ze voorkomen op de kiezerslij­st.

Het is tevens een vereiste, in aanloop naar de verkiezing­en. Als blijkt dat de informatie op de lijst niet klopt, kan het worden rechtgetro­kken door het richten van een verzoeksch­rift aan de BIZA-minister, ter verbeterin­g of voor een aanvulling. Na de afsluiting van de wettelijke periode van de terinzagel­egging is er geen mogelijkhe­id meer om iets te laten veranderen op de kiezerslij­st. Het ministerie is drukdoende met de voorbereid­ingen van de komende verkiezing­en. Momenteel worden de kandidaat-stembureau­leden in de verschille­nde districten getraind. De training is verruimd van een dag naar drie dagen, en wordt afgesloten met een toets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname