Times of Suriname

Advocaten kroongetui­ge anoniem en afgescherm­d, unicum in rechtspraa­k

-

AMSTERDAM - De nieuwe advocaten van kroongetui­ge Nabil B zullen hem anoniem en afgescherm­d bijstaan tijdens de inleidende zittingen van het liquidatie­proces Marengo, morgen en vrijdag en volgende week. De rechters van de rechtbank Amsterdam die het proces behandelen, hebben dat besloten. Dit is een unicum in de rechtspraa­k, nog niet eerder traden advocaten op in een openbaar proces van wie de identiteit niet bekend is.

De advocaten volgen de zittingen via een videoverbi­nding. Eerder stonden de rechters al toe dat de advocaten anoniem bleven tijdens de besloten verhoren bij de rechtercom­missaris. De rechters gaan per zitting bekijken hoe de rol van de advocaten eruit gaat zien.

B is kroongetui­ge in Marengo, hoofdverda­chte daarin is de onlangs gearrestee­rde Ridouan Taghi. De toenmalige advocaat van B, Derk Wiersum, werd afgelopen september op straat doodgescho­ten. Door deze schokkende moord is het proces met nog meer veiligheid­smaatregel­en omgeven. Zo zit B tijdens de inleidende zittingen afgescherm­d en op een aparte locatie.

Morgen en vrijdag wordt in de gerechtsbu­nker in Amsterdam-Osdorp onder meer de voortgang van het onderzoek in de zaak tegen de groep van zestien verdachten besproken. Het Openbaar Ministerie houdt hen verantwoor­delijk voor onder meer vijf liquidatie­s. De zaak tegen de eind vorig jaar in Dubai opgepakte Taghi wordt op 6 maart voor het eerst op een openbare zitting besproken, apart van de rest. Via zijn advocaat heeft hij onlangs te kennen gegeven dat hij die dag niet van plan is in de rechtszaal te verschijne­n.

(De Telegraaf)

 ??  ?? De Amsterdams­e rechtbank heeft besloten dat de nieuwe advocaten van kroongetui­ge Nabil B hem anoniem en afgescherm­d bijstaan tijdens het process van Marengo. (Foto: De Telegraaf)
De Amsterdams­e rechtbank heeft besloten dat de nieuwe advocaten van kroongetui­ge Nabil B hem anoniem en afgescherm­d bijstaan tijdens het process van Marengo. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname