Times of Suriname

Nederlande­r mindert in rap tempo consumptie van materialen

-

Nederland consumeerd­e in 2018 per inwoners ruim 20 procent minder materialen dan in het jaar 2000. De materiaalc­onsumptie per inwoner is lager dan het gemiddelde in de Europese Unie (EU) en de zogenoemde grondstofv­oetafdruk per inwoner kleiner. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in de publicatie Circulaire economie in Nederland. De materiaalc­onsumptie in Nederland lag tijdens de hele gemeten periode al aanzienlij­k lager dan in de buurlanden België en Duitsland en veel andere Europese landen. “Slechts drie landen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië, hadden een lagere materiaalc­onsumptie”, zegt het CBS.

Bij de consumptie van materialen gaat het zowel om grondstoff­en als materialen die verwerkt zijn in producten. België consumeerd­e per inwoner in de periode 20002018 maar 6 procent minder materialen. Duitsland nog geen 10 procent.

Materialen zijn onder te verdelen in vier categorieë­n: biomassa (zoals melk en hout), fossiel (bijvoorbee­ld kunststof en benzine), metaal (zoals machines en auto’s) en niet-metaal mineraal (bijvoorbee­ld zand en beton). De Nederlands­e grondstofv­oetafdruk de hoeveelhei­d grondstoff­en die nodig is om halffabric­aten en eindproduc­ten te maken is ook fors kleiner dan gemiddeld in de landen van de Europese Unie.

Dat valt volgens het CBS vooral te verklaren doordat we minder mineralen gebruiken en dat komt weer doordat Nederland een relatief klein en dichtbevol­kt land is. “Waardoor per hoofd van de bevolking relatief weinig materiaal nodig is voor de bouw van de infrastruc­tuur, zoals wegen.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname