Times of Suriname

VS moet aanklachte­n tegen Julian Assange intrekken

-

De Amerikaans­e autoriteit­en moeten alle aanklachte­n wegens spionage en daaraan gerelateer­de aanklachte­n tegen Julian Assange laten vallen zodat hij onmiddelli­jk vrijgelate­n kan worden.

Als de aanklachte­n niet worden ingetrokke­n, moeten de Britse autoriteit­en ervoor zorgen dat Julian Assange niet wordt uitgelever­d aan de VS waar hij een reëel risico zou lopen op ernstige mensenrech­tenschendi­ngen. “De onverbidde­lijke vervolging van Julian Assange door de Amerikaans­e regering wegens het openbaar maken van documenten over onder meer mogelijke oorlogsmis­daden van het Amerikaans­e leger, is een regelrecht­e aanval op de vrije meningsuit­ing”, zegt Massimo Moratti, Amnesty’s adjunct-directeur voor Europa.

“Journalist­en en anderen die wangedrag van autoriteit­en aan het licht brengen, worden door dit soort van aanklachte­n mogelijk afgeschrik­t om nog informatie te publiceren die ze uit een betrouwbar­e bron kregen. Zo wordt het recht van het publiek om te weten wat hun overheid doet en plant, ingrijpend beïnvloed. Alle aanklachte­n tegen Assange voor dergelijke activiteit­en moeten daarom worden ingetrokke­n.” Na analyse van de zaak besluit Amnesty dat de Amerikaans­e beschuldig­ingen tegen Julian Assange rechtstree­ks voortvloei­en uit het publiceren van onthulde documenten als onderdeel van zijn werk bij WikiLeaks. Deze activiteit op zichzelf mag niet strafbaar zijn en is een werkwijze die onderzoeks­journalist­en regelmatig gebruiken bij het uitoefenen van hun beroep.

“Om de snelle vrijlating van Julian Assange mogelijk te maken, moeten alle aanklachte­n die ten grondslag liggen aan het uitleverin­gsverzoek van de VS worden ingetrokke­n. Als de aanklachte­n tegen hem niet worden ingetrokke­n, hebben de Britse autoriteit­en duidelijk en ondubbelzi­nnig de plicht om hem niet naar de VS uit te wijzen, waar hij ernstige mensenrech­tenschendi­ngen riskeert”, zegt Massimo Moratti.

“Julian Assange zou in de VS te maken kunnen krijgen met detentievo­orwaarden die neerkomen op foltering en andere vormen van mishandeli­ng, waaronder langdurige eenzame opsluiting. Er is ook veel kans dat hij een oneerlijk proces tegemoet zou gaan: de gerichte campagne tegen Assange door Amerikaans­e hooggeplaa­tste functionar­issen schaadde ernstig het vermoeden van onschuld.” Amnesty Internatio­nal lanceert morgen een petitie waarin de Amerikaans­e autoriteit­en worden opgeroepen de aanklachte­n tegen Julian Assange, die uitsluiten­d voortkomen uit zijn publicatie­activiteit­en bij WikiLeaks, te laten vallen.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname