Times of Suriname

Menselijke methaanuit­stoot zwaar onderschat

-

De mens stoot veel meer methaan uit dan tot nog toe werd aangenomen. Maar die vaststelli­ng biedt ook kansen, zeggen de onderzoeke­rs: vermits de mens aan de oorzaak ligt, kunnen ook oplossinge­n gevonden worden.

Methaan is na CO2 het belangrijk­ste broeikasga­s dat door de mens wordt uitgestote­n. Het is tientallen keren krachtiger, maar heeft ook een relatief korte houdbaarhe­id in de atmosfeer.

In de atmosfeer zijn twee varianten te vinden: fossiel methaan dat al miljoenen jaren oud is en biologisch methaan, afkomstig van onder meer runderen, stortplaat­sen en rijstvelde­n. De onderzoeke­rs richtten zich op het fossiele methaan. Dat komt vooral vrij bij de winning van olie, gas en steenkool door mensen. De wetenschap is in staat om de totale hoeveelhei­d methaan in de atmosfeer nauwkeurig te meten, maar het is moeilijker om te meten waar de oorzaken liggen.

“We weten dat methaan uit fossiele brandstof een van onze grootste emissies is”, zegt Vasilii Petrenko, hoogleraar Geologie aan de Universite­it van Rochester. “Maar het is een uitdaging om dat exact te meten omdat in de atmosfeer natuurlijk­e en antropogen­e componente­n er hetzelfde uitzien.”

Luchtbelle­tjes in ijs

Om de twee componente­n nauwkeurig­er te scheiden, gingen de wetenschap­pers op zoek naar het verleden in ijskernen uit Groenland. De stalen werken als tijdcapsul­es: ze bevatten belletjes met kleine hoeveelhed­en oude lucht. Door die chemisch te analyseren konden de wetenschap­pers de samenstell­ing van de lucht vanaf het begin van de 18e eeuw – vóór het begin van de industriël­e revolutie – tot op vandaag analyseren. Pas in het midden van de 19e eeuw werden op grote schaal fossiele brandstoff­en gebruikt.

Enorme toename

Door de koolstof-14-isotopen in de lucht van meer dan 200 jaar geleden te meten, ontdekten de wetenschap­pers dat bijna alle methaan dat voor 1870 werd uitgestote­n biologisch van aard was. Maar van dan af begon de fossiele component snel te stijgen. De timing valt samen met een sterke toename van het gebruik van fossiele brandstoff­en.

De niveaus van natuurlijk vrijgekome­n fossiel methaan zijn ongeveer tien keer lager dan eerder gerapporte­erd onderzoek. Gezien de totale fossiele uitstoot die vandaag in de atmosfeer wordt gemeten, concludere­n de wetenschap­pers dat de door de mens gemaakte fossiele component veel hoger is dan gedacht: tussen 25 en 40 procent meer.

Kans

De gegevens hebben belangrijk­e implicatie­s voor klimaatond­erzoek: als antropogen­e methaanemi­ssies een groter deel uitmaken van het totaal, zal het vermindere­n van emissies door menselijke activiteit­en, zoals de productie en het gebruik van fossiele brandstoff­en, een grotere impact hebben op het beperken van de toekomstig­e opwarming van de aarde dan tot nog toe werd gedacht.

Voor hoofdauteu­r Benjamin Hmiel is de studie dan ook vooral goed nieuws. “Ik wil dit niet te wanhopig voorstelle­n, omdat mijn gegevens wel een positieve implicatie hebben”, zegt hij. “De meeste methaanemi­ssies blijken antropogee­n, dus we hebben meer controle. Als we onze uitstoot kunnen vermindere­n, heeft dit meer impact.”

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname