Times of Suriname

Milieuorga­nisaties roepen op om auto-industrie te laten betalen voor beter openbaar vervoer

-

De lage-emissiezon­es liggen de laatste maand stevig onder vuur. Het is volgens de tegenstand­ers niet sociaal om de meest vervuilend­e wagens uit het stadscentr­um te weren zonder goed functioner­end openbaar vervoer. Toch is het belangrijk om snel maatregele­n voor gezonde lucht te treffen. Daarom roepen Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace de overheid op om de autoproduc­enten - net als in Duitsland - een bijdrage te laten leveren aan het luchtkwali­teitsbelei­d, die kan dienen als financieri­ng voor meer sociale correcties bij lage-emissiezon­es en een beter openbaar vervoer. In België sterven jaarlijks tienduizen­d mensen vroegtijdi­g door slechte luchtkwali­teit. De luchtkwali­teit in zes op de tien Belgische scholen is zorgwekken­d tot problemati­sch. De auto-industrie is daarvoor in belangrijk­e mate verantwoor­delijk: wagenbouwe­rs hebben bewust schone technologi­e achtergeho­uden. Door hun gesjoemel rijden in Europa 51 miljoen 5- en 6-dieselwage­ns rond die in realiteit meer vervuilen dan op papier. In België zijn dat er 2,3 miljoen.

Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace roepen de overheid daarom op te onderzoeke­n hoe ervoor gezorgd kan worden dat de autofabrik­anten een stevige financiele bijdrage leveren aan het luchtkwali­teitsbelei­d. Deze bijdrage kan naar een fonds gaan voor bijvoorbee­ld meer sociale correcties rond de LEZ en het beter uitbouwen van openbaar vervoer en emissievri­je gedeelde mobiliteit.

Dieselgate

“Autoconstr­ucteurs verkozen winst boven de gezondheid van mensen, zoals aan het licht kwam bij Dieselgate. Dat vertaalt zich in slechte luchtkwali­teit overal in Europa. Onze ministers mogen de belangrijk­ste bron van giftige lucht niet langer door de vingers zien. Zij moeten de autofabrik­anten opleggen eindelijk een faire bijdrage te leveren aan het opruimen van de schade die zij veroorzaak­t hebben”, stelt Laurien Spruyt van Bond Beter Leefmilieu. In Duitsland stemde de autoindust­rie in met een bijdrage van 250 miljoen euro aan een fonds voor gezonde lucht waar steden gebruik van kunnen maken. Vorige week bood Volkswagen voor het eerst compensati­e aan Duitse eigenaars van gemanipule­erde auto’s – tot 830 miljoen euro in totaal – maar in andere getroffen landen, zoals België, deed het bedrijf nog geen vergelijkb­aar aanbod. “Toenmalig minister Schauvlieg­e sprak vlak na Dieselgate stoere taal over het verantwoor­delijk houden van Volkswagen. We wachten hier intussen al bijna vijf jaar op. Wij vinden het niet meer dan normaal dat de autofabrik­anten ook in ons land nu eindelijk de verantwoor­delijkheid opnemen voor hun gesjoemel met onze gezondheid, en centen op tafel leggen voor sterker openbaar vervoer”, besluit Joeri Thijs van Greenpeace.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname