Times of Suriname

Warmere oceanen kunnen koraalriff­en tegen 2100 elimineren

-

De verzuring van de oceanen en de stijgende temperatuu­r van het water zullen ertoe leiden dat koraalriff­en tegen 2100 zo goed als afgestorve­n zijn. Dat zegt onderzoek van de American Geophysica­l Union.

Wetenschap­pers schatten dat 70 tot 90 procent van de koraalriff­en de komende 20 jaar zullen verdwijnen als gevolg van klimaatver­andering en vervuiling. Sommigen proberen deze teloorgang af te remmen door levend koraal dat in een laboratori­um is gekweekt over te planten naar riffen die er slecht aan toe zijn. De bedoeling is dat dit jonge koraal het rif weer gezond maakt. Nieuw onderzoek dat in kaart wilde brengen waar deze herstelins­panningen het meest succesvol kunnen zijn, toont echter aan dat in 2100 weinig tot geen koraalhabi­tats zullen overblijve­n. De voorlopige bevindinge­n suggereren dat de temperatuu­r en de zuurtegraa­d van het zeeoppervl­ak de belangrijk­ste factoren zijn om te bepalen of een locatie geschikt is voor restaurati­e.

Grimmig toekomstbe­eld

“Tegen 2100 ziet het er nogal grimmig uit”, zei Renee Setter, een biogeograa­f aan de Universite­it van Hawaii

Manoa. Hoewel vervuiling een grote bedreiging vormt voor zeedieren, suggereert het nieuwe onderzoek dat koralen het grootste risico lopen door de veranderin­gen in hun omgeving als gevolg van de klimaatver­andering.

“Stranden schoonmake­n is geweldig en vervuiling van het zeewater bestrijden is fantastisc­h. We moeten die inspanning­en voortzette­n”, zei Setter. “Maar uiteindeli­jk is het bestrijden van klimaatver­andering echt waar we voor moeten pleiten om koralen te beschermen.”

Koraal onder stress

Koraalriff­en van over de hele wereld zijn in nood door de stijgende temperatuu­r van de oceanen. Warmer water zet koraal onder stress waardoor ze symbiotisc­he algen vrijgeven. Dit leidt ertoe dat het levendig gekleurde koraal wit kleurt, een proces dat bleaching (bleken) wordt genoemd.

Gebleekt koraal is niet dood, maar loopt een groter risico op afsterven. Door de klimaatver­andering wordt het bleken in de hand gewerkt.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname