Times of Suriname

Werkgevers moeten als maatregel tegen COVID-19 zorgen voor veilige werkomgevi­ng

-

PARAMARIBO De minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, heeft gisteren maatregele­n bekendgema­akt die vanuit de autoriteit­en aan alle werkgevers en bedrijven zijn doorgegeve­n ter voorkoming van besmetting met het COVID-19-virus. “De werkgevers moeten te allen tijde zorgen voor een veilige werkomgevi­ng”, zegt Moestadja.

Enkele van de maatregele­n zijn het hebben van voldoende schone wasbakken met zeep, waardoor werknemers regelmatig de handen kunnen wassen. Werknemers moet voorlopig worden verboden handen te schudden om verspreidi­ng van het virus tegen te gaan. Ook moeten bureaus, tafels, toetsenbor­den, deurklinke­n en andere vaak aangeraakt­e oppervlakt­es regelmatig schoongema­akt worden met desinfecti­emiddel. Kassa-medewerker­s en vooral pompbedien­den, dienen erop te worden gewezen om strak de hand te houden aan hygiene-instructie­s van het Ministerie van Volksgezon­dheid. Bij elke cash transactie dienen zij de handen te ontsmetten. Handsaniti­zers dienen beschikbaa­r te worden gesteld. Geldtransa­cties dienen zoveel als mogelijk te geschieden via mobiele betalingss­ystemen als Uni5pay en Mopé.

Werkgevers wordt ook aangeraden zoveel mogelijk werknemers van huis uit te laten werken of tijdelijke gespreide werktijden in schema te voeren als thuiswerke­n niet mogelijk is. “Als mensen zoveel mogelijk thuiswerke­n, komen ze minder in contact met anderen en ze zitten minder op plekken waar veel mensen tegelijker­tijd aanwezig zijn”, zegt Moestadja. Werknemers met milde verkoudhei­dsverschij­nselen moeten uit voorzorg thuisblijv­en om uit te zieken. In dit geval blijft de plicht gelden voor de werknemer om een attest te overleggen. Laat een familielid van de werknemer het attest bij de dokter afhalen en bezorgen voor de werkgever, aangezien de zieke werknemer dit zelf niet mag doen. Een foto van het attest moet alvast per app verstuurd worden naar de werkgever, wat ook veiliger is. De werkgevers moeten ook een plan uitzetten voor het geval een werknemer ziek wordt en het vermoeden bestaat dat deze een COVID-19 besmetting heeft opgelopen. “Stel vooraf vast welk protocol (werkafspra­ken) gehanteerd zal worden ingeval mensen zich ziek melden en hoe men in contact kan treden met de leiding van het bedrijf”, zegt de minister.

Het Ministerie van Arbeid maakt verder bekend dat in verband met de inspanning­en van de regering gericht op het inperken van verspreidi­ng van het coronaviru­s in ons land, de dienstverl­ening van het ministerie per heden is aangepast. De aanpassing houdt in dat persoonlij­k contact zoveel mogelijk wordt vermeden en dat daarom klachten voor de Arbeidsins­pectie, ontslagmel­dingen en aanvragen voor een ontslagver­gunning, aanvragen voor overwerkve­rgunning, goedkeurin­g van werktijden­regeling, aanvraag of verlenging van werkvergun­ningen tot nader order dienen te geschieden per e-mail op het adres: covid-19arbeid@hotmail. com. Werkgevers en werknemers dienen aanvragen voor advies en klachten zoveel mogelijk per e-mail of telefonisc­h te doen. De volgende telefoonnu­mmers kunnen hiervoor gebruikt worden: 411301, 471660 en 472279 (Arbeidsins­pectie); 471940 (ArbeidJuri­dische en Internatio­nale Zaken/ Ontslagcom­missie).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname