Times of Suriname

Stafcollec­tief OWC houdt acties aan

-

PARAMARIBO - Het stafcollec­tief van OWC zal de fysieke vakbondsac­ties voorlopig aanhouden. De acties zijn volgens de vakbond uitgelokt door minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC). Er wordt rekening gehouden met de situatie rondom COVID-19 en daarom zullen de bespreking­en met de achterban worden aangepast. Minister Ferrier zou de Raad van Ministers (RvM) en president Desi Bouterse op het verkeerde been hebben gezet, door informatie te verstrekke­n die niet klopt. Hierdoor is Muriel Hoepel, onderdirec­teur van Onderwijs, ontheven. Het stafcollec­tief heeft donderdag en vrijdag acties gevoerd.

Het stafcollec­tief heeft in het bijzijn van de Bond Personeel Ministerie van Onderwijs (BPMO) en de Confederat­ie voor Organisati­es van Landsdiena­ren (COL), vrijdag een bespreking gehad met de minister. Kenneth Slooten was ook aanwezig in de hoedanighe­id als vertegenwo­ordiger van de president.

Naast deze (dreigende) ontheffing­en kwamen ook andere zaken aan de orde waaronder bedreiging­en van meer functionar­issen, rechtsposi­tionele verbeterin­gen zoals bevorderin­gen en huldiginge­n, vertrappin­g van de structuren van het ministerie zoals aanzetting tot polarisati­e onder medewerker­s, noodzaak tot wederzijds­e respectvol­le bejegening en functionel­e betrokkenh­eid en een inzichteli­jk en doeltreffe­nd beleid van het ministerie.

De bond deelde mee uiterlijk woensdag de

dat bespreking­en tussen de gesprekspa­rtners zullen worden voortgezet. Daarna wordt het definitiev­e besluit over de ontheffing genomen en partijen zullen verder beraadslag­en over de andere nijpende punten.

De focus was gericht op het terugdraai­en van de ontheffing van de onderdirec­teur en een beleid zonder vrees voor rancune.

Overduidel­ijk werd geconstate­erd en bevestigd door de minister dat de betrokken functionar­issen zich nimmer op de aantijging­en hebben kunnen verweren. Ook bleek de directeur van Onderwijs niet te zijn gehoord bij het ingediende raadsvoors­tel, terwijl dat wel wordt beweerd in de missive en dus in de resolutie. De vakbond stelt dat de minister de president in een moeilijk parket heeft gemanoeuvr­eerd. De vertegenwo­ordiging van de medewerker­s benadrukte dat niet mag worden verwacht dat de president weer de echtheid van formele beweringen van een minister gaat natrekken. De vakbondsaf­vaardiging rekent er wel op dat het staatshoof­d zijn ambtenaren niet ten prooi van haar zal laten.

De basis van de ontmoeting vrijdag is het resultaat geweest van een bijeenkoms­t op 10 maart op het kabinet, waarbij partijen na overeenste­mming uit elkaar zijn gegaan. De overeenste­mming hield in dat de ontheffing van de onderdirec­teur Onderwijs wordt aangehoude­n en dat zij haar werkzaamhe­den normaal kan voortzette­n. Daarnaast is overeengek­omen dat de minister vandaag de Raad van Ministers zal voorstelle­n om de onderhavig­e ontheffing ongedaan te maken. Het stafcollec­tief verwacht samen met de moederorga­nisatie en de BPMO de lopende acties te kunnen opschorten, bij een aanvaardba­ar resultaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname