Times of Suriname

Waarde KLM drastisch gedropt

-

AMSTERDAM/AMSTELVEEN - Luchtvaart­maatschapp­ij Air France KLM zet naar verwachtin­g 70 tot 90 procent van de vloot aan de grond in de komende tijd. Door alle reisrestri­cties als gevolg van het coronaviru­s kan de luchtvaart­maatschapp­ij bijna nergens meer heen en daarnaast blijven de klanten weg. De waarde van de aandelen van de KLM zijn binnen een maand met meer dan 50 procent gedropt.

Tegenover Nederlands­e media heeft Air France KLM maandagoch­tend aangegeven, dat de financiële situatie snel verslechte­rd is in de afgelopen dagen. Het wegvallen van de omzet zou alleen gecompense­erd kunnen worden door halvering van de variabele kosten”, staat in een verklaring. Met de stilstand wordt op kerosine bespaard, een belangrijk­e kostenpost. Er is nog 200 miljoen euro gevonden aan extra kostenbesp­aringen, maar dat is niet voldoende om de verdampte inkomsten op te vangen. Daarnaast wordt er voor 350 miljoen euro aan investerin­gen uitgesteld in het onderhouds­bedrijf, naast het al eerder aangekondi­gde uitstel van niet-kritieke investerin­gen. Vorig jaar haalde Air France KLM een brutobedri­jfsresulta­at van ruim een miljard euro. Het is niet duidelijk tot wanneer de vliegtuige­n aan de grond zullen staan, aldus een woordvoerd­er. “Er zijn continu aanpassing­en in het netwerk.” De vluchten voor begin april zijn nog niet geannuleer­d.

Een ander negatieve impact van het coronaviru­s op de luchtvaart­sector is dat de KLM werkverkor­ting van 70 procent heeft aangevraag­d voor al het personeel. Het bedrijf laat weten nog met vakbonden in gesprek te zijn over de invulling daarvan. De stap is nodig omdat KLM de komende tijd nog maar 10 tot 20 procent van het normale aantal vluchten uitvoert.

KLM ziet zich door de coronaprob­lemen genoodzaak­t veel van haar vluchten te annuleren. In eerste instantie ging het vooral om vluchten van en naar China, maar ook binnen Europa en naar de Verenigde Staten wordt nu nauwelijks meer gevlogen. Verder wordt momenteel met vakbonden gesproken over het uitstellen van de uitbetalin­g van de winstdelin­g over vorig jaar. Ook worden tot tweeduizen­d banen geschrapt.

(NU/De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname