Times of Suriname

Asielzoeke­rs niet meer opgevangen vanwege corona

- In het Amsterdam-Rijnkanaal bij Breukelen is een auto met daarin een dode man aangetroff­en. Volgens voorlopige informatie is de man door geweld omgekomen. (Foto:NU)

AMSTERDAM - Ook voor asielzoeke­rs zijn er grote gevolgen nu het coronaviru­s steeds verder om zich heen grijpt. Vreemdelin­gen die vanaf maandag in Nederland aankomen voor een asielaanvr­aag worden niet meer opgevangen.

Volgens minister Grapperhau­s (Justitie en Veiligheid) is dat hard nodig omdat van vreemdelin­gen die nu Nederland bereiken, niet bekend is waar zij verbleven voor hun komst. “Besloten is daarom alle contacten tot een minimum te beperken”, aldus de CDA-bewindsman. “Vreemdelin­gen die in Nederland aankomen zullen niet tot de COA-opvang worden toegelaten.”

Bovendien kunnen vreemdelin­gen de komende tijd ook geen klacht indienen over een vertraagde asielaanvr­aag, doordat er volgens het ministerie sprake is van ‘overmacht’. Ook stopt de immigratie- en naturalisa­tiedienst (IND) met de identifica­tie en registrati­e van asielzoeke­rs en worden de asielgehor­en opgeschort.

De maatregele­n hebben ook invloed op de terugkeerg­esprekken, schrijft Grapperhau­s aan de Tweede Kamer. “Nu immers reisbewegi­ngen beperkt zijn en de mogelijkhe­den tot terugkeer daardoor ook beperkt zijn, zal in bijna alle gevallen het te verwachten resultaat van een terugkeerg­esprek niet opwegen tegen de risico’s uit het oogpunt van volksgezon­dheid.” Ook bij het Centraal Orgaan opvang asielzoeke­rs (COA) wordt er gekeken naar extra maatregele­n. Door de uitbraak van het coronaviru­s zette de opvanginst­antie vorige week al een streep door de ingebruikn­ame van tijdelijke noodopvang­locaties.

Vluchtelin­genWerk Nederland rekent erop dat staatssecr­etaris BroekersKn­ol (justitie) ‘zeer spoedig verdere uitwerking van deze maatregele­n’ levert. “We realiseren ons dat moeilijke tijden om moeilijke maatregele­n van ons allemaal vragen”, zegt een woordvoerd­er.

(De Telegraaf)

AMSTERDAM - De dode man die zaterdag in een auto in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Breukelen werd gevonden, is een 33-jarige man uit Zandvoort die al werd vermist. De man is door geweld omgekomen, meldde de politie zondag.

 ??  ?? Vreemdelin­gen die vanaf maandag naar Nederland komen zijn niet meer welkom in de asielopvan­g. (Foto: De Telegraaf)
Vreemdelin­gen die vanaf maandag naar Nederland komen zijn niet meer welkom in de asielopvan­g. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname