Times of Suriname

Kind komt om bij brand in vluchtelin­genkamp op Griekse eiland Lesbos

-

GRIEKENLAN­D - Een kind is gisterocht­end omgekomen bij een grote brand in een overvol migrantenk­amp op het Griekse eiland Lesbos, meldde de lokale brandweer. Het gaat om een meisje van zes of zeven jaar oud.

Het vuur verwoestte twee containers die als woonruimte werden gebruikt in kamp Moria. Ook gingen enkele tenten in vlammen op. In het kamp breken wel vaker branden uit.

De oorzaak van de brand was niet meteen duidelijk. Moria is oorspronke­lijk geschikt om zo’n drieduizen­d mensen op te vangen, maar herbergt momenteel 19.400 vluchtelin­gen, die in erbarmelij­ke omstandigh­eden leven. Er is een groot gebrek aan sanitaire voorzienin­gen en medische zorg.

Door het coronaviru­s hebben de Griekse vluchtelin­genkampen er bovendien nog een probleem bij. Vorige week bleek dat een bewoner van Lesbos besmet was geraakt met het virus.

Volgens Artsen zonder Grenzen is het onmogelijk om het coronaviru­s in een vluchtelin­genkamp als Moria in te dammen en er ligt geen noodplan klaar. De hulporgani­satie heeft de autoriteit­en daarom opgeroepen om Moria per direct te sluiten en zo snel mogelijk maatregele­n te treffen, zoals infectiepr­eventie en gezondheid­svoorlicht­ing. Lesbos kreeg het zwaar te verduren tijdens de vluchtelin­gencrisis in 2015 en 2016. Sinds 28 februari is een nieuwe migratiego­lf op gang gekomen, nadat Turkije de grens met de Europese Unie openzette voor vluchtelin­gen uit Syrië.

(NU)

 ??  ?? De oorzaak van de brand was niet duidelijk. (Foto: NU)
De oorzaak van de brand was niet duidelijk. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname