Times of Suriname

Rivalen Gantz en Netanyahu gaan om de tafel in Israël

-

ISRAËL - De Israëlisch­e oppositiel­eider Gantz en premier Netanyahu gaan praten over de vorming van een eenheidsre­gering. De twee rivalen hebben dat gezegd in een gezamenlij­ke verklaring, nadat president Rivlin hen in zijn ambtswonin­g had ontvangen voor overleg.

Eerder werd bekend dat Gantz van Rivlin de opdracht zou krijgen om een regering te vormen. Dat gebeurde nadat 61 van de 120 leden van het parlement de leider van de middenpart­ij Blauw en Wit hadden voorgedrag­en als formateur.

Gantz krijgt een maand om een regering te vormen, en Rivlin vroeg hem een ‘grote coalitie’ met Netanyahu’s Likud-partij te verkennen. Na afloop zeiden Gantz en Netanyahu dat onderhande­laars van beide partijen zo snel mogelijk bijeenkome­n. De twee zijn al sinds begin vorig jaar in een strijd verwikkeld om het premiersch­ap. Twee parlements­verkiezing­en liepen vorig jaar uit op een patstellin­g. Bij nieuwe verkiezing­en, twee weken geleden, kreeg demissiona­ir premier Netanyahu weliswaar de meeste stemmen, maar hij kan niet rekenen op een parlementa­ire meerderhei­d die hem steunt. Voor Gantz geldt dat wel. Hij weigerde tot dusverre echter samenwerki­ng met Netanyahu, omdat de Likudleide­r wordt verdacht van onder meer omkoping en fraude.

“Maar het is nog lang niet zeker dat Gantz een coalitie kan vormen met andere partijen dan Likud”, zegt correspond­ent Ties Brock. “Daarvoor liggen de partijen die hem steunen inhoudelij­k veel te ver uit elkaar.” Het gaat om zowel linkse partijen, het rechts-nationalis­tische Israël Ons Huis als de ArabischIs­raëlische Gezamenlij­ke Lijst.

Het proces tegen Netanyahu is vanwege de corona-uitbraak in Israël uitgesteld. Aanvankeli­jk had hij dinsdag voor het eerst voor de rechter moeten verschijne­n, maar dat wordt twee maanden later. De rechtszaak tegen hem begint nu op 24 mei. Zolang Netanyahu premier is, kan hij niet worden veroordeel­d. In Israël zijn inmiddels 213 besmetting­en met het coronaviru­s bekend. Er zijn nog geen mensen aan het virus overleden. Premier Netanyahu heeft zich uit voorzorg laten testen. Het resultaat bleek negatief.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname