Times of Suriname

Hindoes en moslims na rellen India: “We kunnen niet meer in dezelfde buurt wonen”

-

INDIA - Tarannum Bhegum voelt zich niet meer veilig in haar buurt in het noordooste­n van de Indiase hoofdstad Delhi, waar haar islamitisc­he familie jaren zonder problemen samenwoond­e met hindoeïsti­sche buren. Op 25 februari werd het huis van vier verdieping­en bestookt met molotovcoc­ktails, nadat zware rellen tussen hindoes en moslims uitbraken. Ze weet zeker dat het hindoes waren die het specifiek hadden gemunt op het huis waar zij met haar familie woonde. “Bij de ontploffin­g riepen ze slogans voor de overwinnin­g van de hindoegod Ram.” Hoewel de relschoppe­rs van buiten de wijk kwamen, vertrouwt ze haar buren niet meer. “Ze hadden ons kunnen redden, als ze dat hadden gewild. Niemand hielp ons. We belden de politie, maar die kwam ook niet. Met moeite konden we vluchten.” Het geweld tussen de groepen begon twee dagen eerder, nadat een politicus van de centrale regeringsp­artij BJP zijn supporters opriep een protestple­k aan te vallen. Hier demonstree­rden voornameli­jk moslims tegen een omstreden wijziging van de Indiase burgerscha­pswet, die in december door het parlement werd aangenomen.

Een aantal radicale hindoegroe­pen gaf gretig gehoor aan de oproep van de BJPpolitic­us om de nieuwe protestple­k ontoeganke­lijk te maken. Moslims lieten het er niet bij zitten en vormden een gewapende groep om terug te slaan.

In de dagen erna verspreidd­e het geweld zich over steeds meer buurten in het noordooste­n van de stad, een gebied waar in totaal zo’n twee miljoen mensen wonen. Relschoppe­rs gewapend met stenen, stokken, zwaarden, hakbijlen, pistolen en molotovcoc­ktails lieten een spoor van vernieling achter. De schade loopt in de miljoenen en 53 mensen kwamen om. Onder de doden die geïdentifi­ceerd zijn, waren 33 moslims en 14 hindoes. Vooral moslims zijn nu dakloos.

Premier Modi riep op tot rust en vrede, maar zijn partijgeno­ten namen, nadat het geweld uitbrak, nog deel aan demonstrat­ies waarin polarisere­nde slogans werden geroepen. Bij die demonstrat­ies werd de schuld van de rellen volledig bij moslims gelegd. Die werden vanwege hun protest tegen de nieuwe wet ‘landverrad­ers’ genoemd. Ook werd opgeroepen “de landverrad­ers neer te schieten.”

Tarannum Bhegum zit nu met enkele honderden andere moslims in een opvangkamp dat werd opgezet door een islamitisc­he organisati­e. Terug naar haar huis wil ze niet meer. “Ik wil in een moslimbuur­t wonen, niet meer omringd door hindoes. Alle moslims zijn bang geworden. Ook nu ik hier zit, gaat mijn hart tekeer.”

Veel anderen zijn opgevangen door familieled­en en kennissen. Vrijwillig­ers gaan van deur tot deur om in kaart te brengen hoeveel mensen hun huis kwijt zijn, of er niet meer durven wonen. Volgens hun inschattin­g gaat het om zo’n 20 duizend mensen, inclusief arbeidsmig­ranten die tijdelijk zijn teruggegaa­n naar hun dorp van herkomst.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname