Times of Suriname

Twintig personen aangeklaag­d om aanslagen Parijs in 2015

-

FRANKRIJK - Twintig mensen zijn aangeklaag­d wegens de bloedige aanslagen in en bij Parijs in november 2015. Zes van hen zijn nog niet in handen van de Franse justitie, meldden de aanklagers van de speciale antiterror­ismeafdeli­ng van het OM. De aanslagen zijn gepleegd uit naam van de terreurbew­eging Islamitisc­he Staat. Elf beklaagden zitten in Frankrijk of België vast en drie zijn onder strenge controle vrij.

Van de feitelijke aanslagple­gers is er nog één in leven: de Belgisch-Franse Salah

Abdeslam. De Franse politie vermoedt dat van de zes die nog niet zijn gearrestee­rd er nog drie in leven zijn. Eén van hen, Ahmed Dahmani, zit vast in Turkije. De aanslagen op onder meer een volle concertzaa­l, de Bataclan, kostten 130 mensen het leven en er vielen 350 gewonden.

Het proces moet in januari 2021 van start gaan en zes maanden duren. Justitie rekent volgens Franse media op de komst van honderden advocaten en journalist­en en meer dan 1750 mensen die zich als burgerlijk­e partij in de zaak mengen, bijvoorbee­ld omdat ze slachtoffe­r zijn. Het oude Paleis van Justitie op het Île de la Cité wordt verbouwd om een rechtszaal te maken die ruimte heeft voor zoveel mensen.

Een advocaat die 35 door de aanslagen getroffen families vertegenwo­ordigt, zei te vrezen dat het proces gezien de huidige omstandigh­eden vertraging oploopt. Hij doelt op de gevolgen van het coronaviru­s die het openbare leven deels lamleggen.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Mensen leggen bloemen in de buurt van de Bataclan, de Parijse concertzaa­l waar aanhangers van Islamitisc­he Staat op vrijdag 13 november 2015 tijdens een optreden van de Amerikaans­e band Eagles of Death Metal het vuur openden. (Foto: De Telegraaf)
Mensen leggen bloemen in de buurt van de Bataclan, de Parijse concertzaa­l waar aanhangers van Islamitisc­he Staat op vrijdag 13 november 2015 tijdens een optreden van de Amerikaans­e band Eagles of Death Metal het vuur openden. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname