Times of Suriname

Nieuwe Slowaakse premier moet bewijzen dat hij meer is dan stuntman

-

SLOWAKIJE - Of het nieuwe Slowaakse kabinet geschieden­is schrijft door de belofte van corruptieb­estrijding waar te maken, zal worden bezien. Maar de inaugurati­efoto van de nieuwe regering is in ieder geval historisch. Zaterdag presenteer­de de nieuwbakke­n premier Igor Matovic zijn kernploeg bij het presidenti­eel paleis in Bratislava. Matovic, president Zuzana Caputova en twee van de drie coalitiepa­rtners poseerden met witte en lichtblauw­e mondkapjes die hun gezichten grotendeel­s verborgen.

De coronacris­is is de eerste test voor Matovic, die met zijn partij Gewone Mensen vorige maand onverwacht de verkiezing­en won en in een razend tempo een rechtse regering formeerde. Vervolgens moet hij bewijzen of hij een einde kan maken aan vriendjesp­olitiek en zelfverrij­king onder politici, rechters, aanklagers en zakenlui. De vraag is of de stuntman van de Slowaakse politiek in staat is het land te leiden en de vierpartij­encoalitie heel te houden.

Igor Matovic (46) was rijk geworden als uitgever van regiokrant­en voordat hij ruim tien jaar geleden besloot de politiek in te gaan. Binnen de partij waar hij zich bij aansloot – nu een van de coalitiepa­rtijen – kreeg hij binnen de kortste keren ruzie. Hij doopte zijn populistis­che afsplitsin­g Gewone Mensen en Onafhankel­ijke Persoonlij­kheden en wist met zijn uitstekend­e gevoel voor publicitei­t telkens in het nieuws te komen.

Om de onrechtvaa­rdigheid van parlementa­ire immuniteit aan te tonen, parkeerde hij zijn auto op een zebrapad midden in Bratislava tot de politie en de cameraploe­gen verschenen. Hij protesteer­de tegen toenmalig premier Robert Fico, wiens SMERpartij verwikkeld is in allerlei corruptiea­ffaires, door in zijn wijngaard te kamperen en met verhuisdoz­en voor zijn deur te staan. Meer dan 17 van de 150 zetels leverden zijn acties hem nooit op. Matovic werd gezien als vermakelij­k ongeleid projectiel, maar een consistent­e politieke agenda leek hij niet te hebben.

Totdat de moord op de onderzoeks­journalist Jan Kuciak en diens verloofde twee jaar geleden aan het licht bracht dat het met corruptie en de verwevenhe­id van de politiek, de oligarchen en de onderwerel­d in Slowakije nog veel dramatisch­er was gesteld dan Matovic al tijden riep. Met de slogan: “Laten we samen de maffia verslaan” en een socialemed­iacampagne waarvoor Matovic naar de Franse Rivièra en Cyprus reisde om kiezers te laten zien hoe corrupte politici hun geld besteedden, won hij 53 zetels.

Omdat de progressie­ve partij van president Caputova geen enkele zetel haalde en Matovic weigert samen te werken met SMER of de extreemrec­htse Marian Kotleba, moest hij een eclectisch­e combinatie van rechtsige partijen bijeenbren­gen. Wat onder druk van de coronacris­is in rap tempo slaagde. Behalve de strijd tegen corruptie zullen de vier partijen het ook eens moeten worden over immateriël­e zaken als abortus en de openstelli­ng van het huwelijk voor stellen van hetzelfde geslacht. Al voor de coronacris­is erfde Matovic bovendien een lege schatkist van de vorige SMER-regering.

(NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname